Linkuri accesibilitate

Negocierile pentru desemnarea noului procuror european au fost anulate


Cei trei candidați la funcția de Procuror șef European: germanul Andres Ritter, fosta șefă DNA, Laura Codruta Kovesi și freancezul Jean-Francois Bohnert,
Cei trei candidați la funcția de Procuror șef European: germanul Andres Ritter, fosta șefă DNA, Laura Codruta Kovesi și freancezul Jean-Francois Bohnert,

Viitorii eurodeputați vor putea să reia procedura de la zero sau să continue negocierile pe baza mandatului actual.

Negocierile pentru șefia Parchetului European au fost anulate, iar decizia cu privire la persoana care va ocupa această funcție va fi lăsată, cel mai probabil, pe umerii viitorului Parlament European.

O nouă rundă de negocieri între Parlamentul European și Consiliul UE pentru alegerea procurorului-șef european ar fi trebuit să aibă loc miercuri la Bruxelles, însă a fost anulată, transmite corespondentul Europei Libere.

Parlamentul European o susține pe candidata româncă Laura Codruța Kovesi, fosta șefă DNA, în timp ce Consiliul UE, din care fac parte șefii de stat și de guvern, îl preferă pe procurorul francez Jean-François Bohnert.

Corespondentul Europei Libere de la Bruxelles transmite că Parlamentul European a decis să nu mai aibă o altă rundă de negocieri cu Consiliul UE, ceea ce înseamnă că negocierile s-au încheiat fără un acord.

După alegerile europarlamentare din mai, viitorul Parlament European va hotărî cum va dori să procedeze. Astfel că viitorii europarlamentari pot lua procedura de la început sau pot continua negocierile pe baza mandatului curent.

Consiliul a sugerat ca o nouă rundă de negocieri să aibă loc vineri, pe 12 aprilie, din moment ce negocierile de miercuri au fost anulate din cauza summitului pe tema Brexit, care are loc la Bruxelles. Pentru că săptămâna viitoare are loc ultima sesiune plenară a actualei legislaturi, propunerea a fost respinsă.

Pentru ca totul să devină oficial, se așteaptă acum o scrisoare a șefului negociatorilor Parlamentului, britanicul Claude Moraes, adresată președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani.

Poziția lui Claude Moraes, care din pricina Brexitului nu va mai figura în viitorul Parlament, este următoarea: „Negocierile asupra procurorului-șef s-au încheiat fără acord. Delegația PE a decis să nu mai aibă o nouă rundă de discuții cu Consiliul. Având în vedere că nu există un precedent și nicio procedură în acest sens, va fi de competența Parlamentului următor să decidă cum dorește să procedeze. Viitorii eurodeputați vor putea să reia procedura de la zero sau să continue negocierile pe baza mandatului actual.”

În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE din Parlamentul European a numit-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european: pentru Codruța Kovesi - 26 voturi; francezul Jean-François Bohnert - 22; germanul Andres Ritter: doar un vot.

Anterior, CONT (Comisia pentru Control Bugetar din Parlamentul European) votase: pentru Codruța Kovesi - 12 voturi; francezul Jean-François Bohnert - 11; germanul Andres Ritter: doar un vot.

În schimb, în urma votului ambasadorilor statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-şef european, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.

Candidatura Laurei Codruța Kovesi la noua funcție de Procuror European nu este sprijinită de guvernul României, care a făcut de la bun început propaganda împotriva alegerii lui Kovesi. S-ar părea cu ceva succes în Consiliul Unuinii Europene, care reprezintă guvernele țărilor membre.

La Bratislava, miercuri, înaine să fie clar că negocierile privind numirea noulu Procuror șef European vor fi amânate sau anulate, doi deputați ai opoziției liberale slovace pledau pentru Kovesi, explcând de ce Uniunea Europeană are nevoie de un est-european în noua funcție.

Deputata slovacă Duris Nicholsonova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:31 0:00
Link direct


Duris Nicholsonova este de părere că membrii „Consiliului Uniunii Europene nu vor așa un „pitbull” precum Laura Codruța Kovesi în funcția de procurer pentru că are reputația unei incoruptibile în lupta cu corupția, care nu se intimidează în fața oligarhilor și politicienilor zilei. Le este teamă ca ar putea provoca tensiuni între vechii și noii membri ai Uniunii Europene pentru că, știm bine, când vine vorba de fraudarea fondurilor europene, noile țări membre sunt cel mai des vizate”.

Pentru Duris Nicholsonova și colegul ei liberal Alojz Baranik, un mare atu al Laurei Codruța Kovesi este tocmai faptul că vine din est, din România și știe cum și prin ce metode sunt fraudate fondurile europene.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG