Linkuri accesibilitate

Neutralitatea R. Moldova este ineficientă și nu este respectată de Rusia, declară premierul Recean la un forum din România


Moldova-The Prime Minister of the Republic of Moldova, Dorin Recean, March 23, 2023
Moldova-The Prime Minister of the Republic of Moldova, Dorin Recean, March 23, 2023

Federația Rusă nu respectă statutul de neutralitate a R. Moldova, de aceea R. Moldova ar trebui să-și consolideze capacitatea de apărare. Declarația îi aparține premierului Dorin Recean, care a participat, pe 17 mai, la forumul de securitate „Black Sea and Balkan Security” din România.

„Deși R. Moldova nu este atacată direct de rachete, totuși, este atacată în mod hibrid, prin manipulări de propagandă, prin atacuri cibernetice, proteste plătite pentru a destabiliza situația din R. Moldova și promovarea urii interetnice”, a spus premierul.

Potrivit lui, războiul din Ucraina a schimbat viziunile autorităților de la Chișinău, de la percepția că statutul de neutralitate ar apăra R. Moldova la cea că Rusia este acea țară care nu-l respectă.

În aceste condiții, R. Moldova a fost nevoită practic să-și dubleze bugetul pentru apărare și să participe mai intens la misiuni de apărare și exerciții de interoperabilitate conform standardelor NATO și UE.

„Prin asta, contribuim și la sporirea capacității de apărare în regiune”, a spus Recean, precizând, de asemenea, că R. Moldova participă la apărarea frontierei moldo-ucrainene, pe o lungime de 1.200 de km, ceea ce ar însemna că apără și frontiera europeană.

Te-ar putea interesa și: Președintele comitetului militar NATO, la Chișinău: „Susținerea pentru R. Moldova este sus pe agenda noastră”

O misiune civilă de consolidare a structurilor moldovene în gestionarea crizelor și sporirea capacităților de contracarare a amenințărilor hibride a fost aprobată de miniștrii de Externe ai Uniunii Europene. Membrii acestei misiuni urmează să-și înceapă activitatea în luna mai.

Forumul „Black Sea and Balkan Security” este o platformă de dezbateri și promovare a dialogului în securitate. Din partea R. Moldova, în acest an, mai participă președintele Parlamentului Igor Grosu, ministrul Energeticii, Victor Parlicov și ministra de Interne, Ana Revenco.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG