Linkuri accesibilitate

Președintele comitetului militar NATO, la Chișinău: „Susținerea pentru R. Moldova este sus pe agenda noastră”


Amiralul Rob Bauer și comandantul Armatei Naționale, Eduard Ohladciuc la Chișinău, 16 mai 2023
Amiralul Rob Bauer și comandantul Armatei Naționale, Eduard Ohladciuc la Chișinău, 16 mai 2023

Aflat într-o vizită la Chișinău, președintele comitetului militar NATO, amiralul Rob Bauer, a declarat că, după invazia Rusiei în Ucraina, „sprijinul pentru R. Moldova este sus pe agenda alianței”, care va susține R. Moldova „atâta timp cât țara va avea nevoie”.

Într-un briefing de presă, susținut împreună cu comandantul Armatei Naționale, Eduard Ohladciuc, amiralul a spus că războiul din Ucraina „a schimbat fundamental securitatea globală”, ceea ce a determinat NATO să fortifice parteneriatul cu națiunile care sunt expuse la amenințările, presiunile și influența malignă a Rusiei.

„R. Moldova, la fel ca și alte țări europene, plătește un preț uriaș pentru acest război fără sens. Sprijinul pentru R. Moldova este sus pe agenda noastră și va rămâne atâta timp cât R. Moldova va avea nevoie. Facem acum pași concreți ca să susținem R. Moldova reziliența și independența ei politică”, a spus Bauer.

În același timp, el a menționat că NATO respectă neutralitatea constituțională a Republicii Moldova și deciziile sale suverane. „NATO vă susține în lupta pentru ceea în ce credeți și pentru cine sunteți ca națiune”, a spus amiralul.

Oficialul NATO a mai precizat că alianța își va intensifica sprijinul practic, prin îmbunătățirea pachetului de dezvoltare a capacității de apărare a Republicii Moldova.

În februarie, NATO și R. Moldova au lansat un program de dezvoltare profesională pentru funcționarii publici și instituțiile din sectorul de securitate și apărare. Asta ar însemna, potrivit lui Bauer, un nou parteneriat de lungă durată.

Primele contacte ale Republicii Moldova cu Alianţa Nord-Atlantică au fost stabilite în decembrie 1991, după declararea independenţei ţării.

În 1994, R. Moldova și-a exprimat interesul de a se alătură programului Alianței Nord-Atlantice „Parteneriatul pentru Pace”.

Începând cu anul 2014, R. Moldova contribuie la operațiunea de pacificare condusă de NATO în Kosovo.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG