Linkuri accesibilitate

„Nici la anul nu va fi gaz” în conducta Iași-Chișinău, crede fostul premier Ion Sturza


 Ion Sturza, om de afaceri, fost premier al R. Moldova, Chișinău, 30 august 2021
Ion Sturza, om de afaceri, fost premier al R. Moldova, Chișinău, 30 august 2021

„...nici măcar la mijlocul sau la sfârșitul anului viitor noi vom avea gaz în conducta” Iași – Chișinău, crede fostul premier Ion Sturza, care după cariera politică, s-a aflat ani de zile în conducerea companiei române Rompetrol.

„Ideea în sine este foarte bună” a mai spus Sturza luni, într-un interviu cu Europa Liberă, numai că de la bun început au fost două elemente care au „blocat” proiectul: faptul că la Chișinău, „experții care s-au ocupat de acest proiect sunt experții Gazpromului”, și faptul că „nimeni nu s-a gândit în România (...), pe bune, să aducă gazul la Ungheni”. „(...) nu există condiții tehnice. La Iași nu este gaz” a continuat Sturza, ceea ce face proiectul foarte complicat.

În aceste condiții, prețurile se vor scumpi, dar nu atât din cauza lipsei de surse energetice alternative, cât din cauza inflației.

Scumpirea , crede fostul premier Ion Sturza, este inevitabilă în următoarele luni, pentru că „ noi importăm inflația. Uitați-vă cât de mult au crescut prețurile la resursele energetice”. Iar inflația, „creșterea prețurilor e un lucru bun (pentru orice guvernare), pentru că cresc veniturile la buget, TVA-ul. Inflația în sine este un impozit cinic pe toată populația care dă creștere economică”, conchide fostul premier.

Sturza crede că în aceste condiții, singura soluție a noii guvernări, pe care o consideră „cea mai pregătită teoretic” din câte a avut Moldova, este „să lase piața să funcționeze” și să evite intervențiile populiste.

XS
SM
MD
LG