Linkuri accesibilitate

Nici un profesor rus nu a fost arestat, anunță Procuratura Generală ucraineană


Un soldat ucrainean calcă pe un drapel rusesc după ce localitatea Kupiansk din regiunea Harkov a revenit sub controlul Kiev-ului, 10 septembrie 2022
Un soldat ucrainean calcă pe un drapel rusesc după ce localitatea Kupiansk din regiunea Harkov a revenit sub controlul Kiev-ului, 10 septembrie 2022

Procuratura Generală ucraineană a infirmat declarația de marți a vicepremierului Irina Vereșciuk potrivit căreia în teritoriile eliberate ar fi fost reținuți profesorii ruși, care veniseră să predea acolo în timpul ocupației.

Ihor Belousov de la Procuratura Generală ucraineană a declarat pentru postul de televiziune Current Time că niciun profesor rus nu a fost reținut de forțele armate ucrainene în „teritoriile eliberate” ale Ucrainei.

Informația despre arestarea profesorilor ruși a fost infirmată și de surse din parchetele din regiunile ucrainene Harkov, Donețk și Lugansk. Și acestea au declarat reporterilor de la Current Time că niciun profesor rus nu a fost arestat în regiunile revenite recent sub controlul Kiev-ului.

Pe 12 septembrie, Vereșciuk afirma că forțele ucrainene au reținut un număr nespecificat de profesori ruși care se mutaseră în orașele ucrainene cucerite de Rusia, după lansarea invaziei din februarie.

În opinia vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk, profesorii care se mutaseră în Ucraina pentru a preda în școlile din regiunile ocupate după programa rusească, „au comis o crimă”.

„Desigur, pedeapsa va fi decisă de un tribunal, dar în țara noastră mai sunt mulți cetățeni ruși care au venit în teritoriile ocupate temporar și care,cu siguranță se vor confrunta cu justiția, dacă nu părăsesc imediat Ucraina”, a mai spus marți Vereșciuk.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Deputatul ucrainean Oleksi Gonciarenko declarase și el că profesori ruși ar fi fost reținuți la Kupiansk, în regiunea Harkov.

Dar miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a negat că în regiunea Harkov ar fi lucrat profesori din Rusia.

Totodată, ministrul rus al Educației Serghei Kravțov a adăugat că toți profesorii ucraineni care au colaborat cu autoritățile numite de Rusia în Harkov și au ales acum să se mute în Rusia au primit asistența necesară.

Cu toate acestea, șeful Comitetului rus de Investigație, Alexandr Bastrîkin, a ordonat, pe 13 septembrie, deschiderea unei anchete tocmai despre posibila reținere a profesorilor ruși în Ucraina.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG