Linkuri accesibilitate

Nicio bomboană pentru presa critică


O polițistă în fața executivului de la Viena. 4 iulie 2018
O polițistă în fața executivului de la Viena. 4 iulie 2018

Libertatea presei ameninţată de sugestii de îngrădire ale Ministerului de Interne în Austria.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:25 0:00
Link direct


O circulară a Ministerului de Interne, adresată comandamentelor de poliţie din landurile federale ale Austriei, a provocat o adevărata furtună de protest. Nu numai în Austria, ci şi în Uniunea Europeană. Asta, după ce circulara amintită a ajuns în posesia săptămînalului „Falter” care a publicat-o integral. În circulară se cere poliţiei să nu furnizeze informaţii unor publicaţii considerate critice. Comunicarea cu „anumite publicaţii” să se reducă la „strictul necesar”.

În textul amintit sînt nominalizate trei ziare, „Der Standard“ şi „Kurier“, cît şi săptămînalul „Falter“. Aceste publicaţii, se spune mai departe în circulară, „promovează o politică informaţională foarte unilaterală (sic!) şi negativă privitoare la Ministerul de Interne şi Poliţie”. De aceea, publicaţiilor amintite să nu li se mai ofere „bomboane”. În opinia Ministerului de Interne, aceste „bomboane” constă în acordarea permisiunii de a însoţi poliţia în cursul unor acţiuni, furnizînd astfel unor ziarişti materialul pentru a-şi redacta reportajele.

În prezent, Ministerul de Interne de la Viena este condus de Herbert Kickl, din partea Partidului aşa-zis Liberal Austriac (Freiheitliche Partei Österreichs – FPÖ).

În limba română numele acestei formaţiuni naţionalist-autoritare este tradus, deseori, eronat, prin Partidul Libertăţii (o denumire tradusă şi preluată din presa de limbă engleză). Traducerea cuvîntului neoaş german, „freiheitlich” din denumirea acestui partid naţionalist înseamnă, însă, „liberal” şi nimic altceva.

Partidul FPÖ face parte din coaliţia de dreapta a cancelarului Sebastian Kurz de la formaţiunea conservatoare care-şi spune Partidul Popular Austriac (Österreichische Volkspartei – ÖVP).

După ce circulara a devenit publică, Ministerul a susţinut că Herbert Kickl nu a ordonat nimănui să redacteze un text care să cuprindă restricţii pentru presă. Cancelarul, însuşi, s-a văzut nevoit să intervină, declarînd că în Austria libertatea presei nu este ameninţată.

După ce au curs tot felul de dezminţiri din Minister în care se spunea că Herbert Kickl nu are nicio vină, a intervenit şi preşedintele austriac, Alexander van der Bellen. Acesta a declarat televiziunii austriece ORF că este mulţumit că ministerul recunoaşte că s-a făcut o greşeală şi că el este sigur că „Austria încă nu se află pe calea unei dictaturi”.

Sugestia ministerului austriac de interne arată că jurnalismul critic din Austria nu mai este binevenit...

Ceva mai sceptic a reacţionat redactorul-şef al revistei „Falter”, Florian Klenk, care a declarat radioteleviziunii germane ARD:

„Sugestia Ministerului austriac de interne are o dublă semnificaţie. Pe de o parte, ea arată că jurnalismul critic din Austria nu mai este binevenit şi nu trebuie susţinut. Pe de altă parte, însă, să fie sprijinite publicaţiile obediente şi să fie răsplătite cu bomboane. Ele vor obţine informaţii de stat şi poliţieneşti inedite.”

Extrem de critic faţă de încercarea unui minister de a îngrădi libertatea presei au reacţionat şi mulţi cetăţeni austrieci, ca de exemplu economistul vienez Christian Shober, care a declarat radiodifuziunii germane:

Kickl „nu a înţeles că e ministru de interne şi membru al guvernului al republicii, ales de către popor pentru a lucra pentru popor. În niciun caz pentru partidul său. Asta e indiscutabil. Fiecare popor are guvernul pe care-l merită. Ăştia au fost aleşi...”

XS
SM
MD
LG