Linkuri accesibilitate

Nicu Popescu: Ajutoarele oferite R. Moldova erau legate de o dinamică în procesul de reforme, care este clar că s-a pierdut


Nicu Popescu

„Ajutoarele oferite Republicii Moldova nu erau legate de anumite personalități, ci de o anumită dinamică în procesul de reforme, o anumită dinamică în reformarea justiției, or acum este clar că această dinamică s-a pierdut”, a declarat pentru Europa Liberă fostul ministru de externe Nicu Popescu, rugat să comenteze declarația tranșantă de joi a ministrului român de externe, Bogdan Aurescu, privind regândirea strategiei de sprijin pentru Moldova, după debarcarea guvernului condus de Maia Sandu.

„Unele proiecte de asistență pentru cetățenii Republicii Moldova vor continua, altele vor fi revăzute, pentru că Republica Moldova nu mai este percepută ca un partener credibil”, avertizează Nicu Popescu.

În relația cu România, Nicu Popescu crede că „proiectul de eliminare a costurilor suplimentare pentru roaming este practic mort în condițiile actuale, pentru că acel proiect era legat de o relație moldo-română mult mai pozitivă”. La fel, în relația cu UE, fostul ministru de externe avertizează că, de la 1 ianuarie, R. Moldova ar putea intra din nou „într-o fază de neîndeplinire a obligațiilor asumate” dacă nu liberalizează piața de gaz și nu „reformează modul de funcționare a companiei Moldova-Gaz, astfel încât alți operatori și distribuitori să poată să intre pe piața Republicii Moldova”. Neîndeplinirea acestui angajament ar putea avea repercursiuni imediate asupra sprijinului european, crede Nicu Popescu.

XS
SM
MD
LG