Linkuri accesibilitate

Nicu Popescu despre consolidarea relațiilor cu NATO: Moldova are nevoie de capacități moderne de apărare


Ministrul de externe, Nicu Popescu.
Ministrul de externe, Nicu Popescu.

Republica Moldova are nevoie de capacități moderne de apărare a securității statului și a cetățenilor în diverse domenii, a spus șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, răspunzând la întrebarea corespondentei Europei Libere dacă Moldova va face un demers de consolidare a relațiilor cu NATO, după ce Ucraina a depus o cerere de aderare la blocul militar, în regim accelerat.

Ministrul de externe a precizat, într-o conferință de presă susținută cu omologul său britanic, aflat în vizită la Chișinău, că fortificarea parteneriatelor în domeniul apărării și securității reprezintă un obiectiv-cheie pentru R. Moldova, însă relațiile pe aceste segmente se vor dezvolta doar cu statele care respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și normele internaționale.

„Avem parteneriate de securitate și cu SUA, și cu UE și avem un parteneriat cu NATO de foarte mult timp, în baza planului din 2006. Și da, Republica Moldova are nevoie de fortificarea acestor parteneriate în continuare și da, această fortificare este un obiectiv-cheie pentru țara noastră. Ele vor continua și se vor intensifica”, a declarat ministrul moldovean de externe.

Popescu a reamintit despre statutul de neutralitate al Republicii Moldova, nuanțând că neutralitatea nu presupune autoizolare, ci din contra, „necesitatea de a investi în capacitatea noastră de a ne apăra țara, neutralitatea și cetățenii”.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a anunțat, pe 30 septembrie, că Ucraina vecină a depus o cerere de aderare în regim accelerat la NATO. Cererea a fost depusă imediat după ce președintele rus, Vladimir Putin, a semnat anexarea a patru regiuni ucrainene, controlate parțial de forțele ruse: Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie.

Deocamdată, nouă state din Europa Centrală și de Est și-au exprimat oficial susținerea pentru demersul Kievului. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că decizia trebuie să fie luată unanim de toate cele 30 de țări membri.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG