Linkuri accesibilitate

Nicu Popescu: Guvernul discută, dar nu a decis dacă acceptă arme letale NATO


Nicu Popescu: Guvernul discută, dar nu a decis dacă acceptă arme letale NATO
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:47 0:00

Nicu Popescu, ministrul moldovean de externe, vorbind într-un interviu cu Ray Furlong, jurnalist al Europei Libere, Praga, 26 mai 2022.

Aflat în vizită la Praga, ministrul moldovean de externe a vorbit într-un interviu pentru Europa Liberă despre discuțiile din guvern privind dotarea mai bună a armatei, despre impactul arestării lui Igor Dodon asupra relației cu Moscova, despre numirea nașului său de cununie ca ambasador în Grecia.

Guvernul moldovean poartă o dezbatere internă despre faptul dacă trebuie să accepte sau nu arme letale oferite de țări NATO pentru a întări capacitatea de apărare a R. Moldova, dar nu a luat încă o decizie, a declarat ministrul de externe, Nicolae Popescu, pe 26 mai.

„Noi în Moldova înțelegem că trebuie să ne îmbunătățim capacitatea de a ne asigura securitatea proprie”, a spus ministrul moldovean de externe în interviul acordat jurnalistului Europei Libere, Ray Furlong.

„Așa că există, a spus Popescu, o discuție în interiorul țării despre pașii următori, cum să ne adaptăm la un mediu geopolitic mult mai amenințător, dar nu discutăm în termeni concreți la această fază despre furnizări de arme letale”. Când guvernul va lua o decizie, va comunica tuturor ce planuri își face, a mai spus ministrul Popescu.

Nicu Popescu: Când guvernul va lua o decizie, va comunica tuturor ce planuri își face.

A fost prima sa declarație pe această temă după oferta făcută cu o aproape o săptămână în urmă de șefa diplomației britanice Liz Truss, care a spus că Marea Britanie vrea să înarmeze R. Moldova „la standarde NATO” pentru a descuraja o invazie rusească, și poartă discuții în acest sens cu alte țări aliate.

La Moscova, un ministru adjunct de externe, Andrei Rudenko, a spus că Rusia nu este atât surprinsă de declarația Marii Britanii, cât curioasă să vadă reacția Chișinăului. „Vom urmări”, a spus Rudenko. Moscova mai urmărește în acest zile și cazul Igor Dodon.

Relația cu Moscova după arestarea lui Igor Dodon

Reținerea, apoi arestarea fostului președinte pro-rus al R. Moldova „nu au legătură cu evenimente geopolitice, cu contextul actual” a spus în interviul acordat Europei Libere Nicolae Popescu: „Are legătură doar cu faptul că societatea moldoveană i-a ales pe președinta Maia Sandu și majoritatea parlamentară care a votat guvernul actual ca să lupte împotriva corupției, să o reducă, iar asta începe de la vârf – de la combaterea corupției în rândul clasei politice, în rândul oligarhilor...”.

„Noi, a spus Popescu, avem un mandat puternic să luptăm împotriva corupției și vom lupta împotriva ei: va lupta guvernul, vor lupta procurorii...”

Nicu Popescu: Arestarea lui Igor Dodon nu are legătură cu evenimentele geopolitice de acum
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:15 0:00

Ministrul moldovean de externe a mai declarat că Chișinăul este îngrijorat de lipsa de securitate pe plan regional cauzată de invazia rusească în Ucraina, dar nu și de o sporire a insecurității la Chișinău după arestarea fostului președinte moldovean.

„Nu credem că este rolul altor state să comenteze lupta noastră împotriva corupției, avem un mandat din partea societății să o combatem și nu găsim asemenea declarații ca fiind utile, relevante sau corecte”, a răspuns Nicu Popescu.

Dreptul lui Andrei Popov la carieră

Guvernul din care face parte și ministrul moldovean de externe a fost ales pentru promisiunea că va combate corupția și nepotismul. Pe 18 mai însă, a aprobat numirea diplomatului Andrei Popov ca ambasador moldovean în Grecia. Popov, un cunoscut diplomat de carieră, este însă și nașul de cununie al ministrului Popescu.

În interviul pentru Europa Liberă, șeful diplomației moldovene s-a apărat, spunând că Andrei Popov este deja un „diplomat de rang înalt, a fost viceministru de externe timp de mai mulți ani, a fost ambasador în Austria și la OSCE”. „Este un diplomat cu o reputație aleasă, are capacitățile adecvate și are dreptul să fie numit într-un post diplomatic, ca ambasador în Grecia, și a dovedit de-a lungul carierei lui că poate fi ambasador”, a mai spus Popescu.

Nicu Popescu apără nominalizarea lui Andrei Popov ca ambasador în Grecia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:31 0:00

Dă bine totuși această numire unui guvern care spune că va eradica nepotismul?

Ministrul Popescu a răspuns invocând „principiul meritocrației”. „Oare un diplomat care și-a petrecut toată viața în politica externă, care a fost viceministru de externe, nu are dreptul să fie în continuare în serviciul diplomatic numai pentru că s-a schimbat contextul politic, iar în postul de ministru a fost numit cineva ca mine?”, a spus Popescu, adăugând că este „rezonabil” ca „un diplomat respectat, fost ambasador, fost viceministru” să-și poată continua cariera neîntrerupt.

XS
SM
MD
LG