Linkuri accesibilitate

Nicu Popescu răspunde Tiraspolului, îngrijorat de înarmarea R. Moldova: „Speculații care nu trebui răspândite”


Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene
Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene

Îngrijorările Tiraspolului privind înarmarea Republicii Moldova „sunt speculații care nu trebuie răspândite în spațiul public”, afirmă ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.

Comentând dotarea Armatei Naționale cu echipamente moderne, șeful diplomației de la Chișinău a declarat că nu există niciun motiv ca administrația de la Tiraspol „să-și facă griji de acest lucru absolut normal”.

„Această modernizare trebuia făcută și 20 de ani în urmă, și 10 ani în urmă. Nu s-a făcut suficient, nu s-a investit suficient în fortificarea capacităților noastre. Acest lucru acum decurge într-un ritm accelerat”, a precizat Nicu Popescu, reamintind poziția Chișinăului în problema transnistreană: „Negocieri, dialog, diplomație”.

Anterior, capii regimului de la Tiraspol au criticat dotarea Armatei Naționale cu transportatoare blindate de tip „Piranha”, oferite R. Moldova de Germania, acuzând că aceasta „amenință stabilitatea în regiune”.

„Nu exclud că această tehnică va apărea în apropierea Zonei de Securitate sau chiar în această zonă [transnistreană]. [Chișinău] în loc să întreprindă eforturi politico-diplomatice pentru a rezolva problema într-un mod civilizat și constructiv, vedem o cu totul altă abordare”, a reacționat așa-numitul ministru de externe al regiunii nerecunoscute, Vitali Ignatiev.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG