Aflat în vizită la Praga, ministrul moldovean de externe a vorbit într-un interviu cu jurnalistul Ray Furlong, la Europa Liberă, despre discuțiile din guvern pe marginea acceptării ofertelor occidentale de înarmare a R. Moldova cu arme letale la standard NATO, despre impactul arestării lui Igor Dodon asupra relației Chișinăului cu Moscova, despre numirea nașului său de cununie ca ambasador în Grecia.
Guvernul discută și trebuie să decidă „cât de curând” dacă acceptă arme letale NATO
RayFurlong: Întâlnirea noastră are loc în timp ce Ucraina este cuprinsă de război. Președinta moldoveană a spus că Moldovei îi lipsesc echipamente militare de bază și există îndoieli în legătură cu capacitatea ei de a se apăra, dacă va fi nevoie. În același timp, ministra de externe britanică Liz Truss a spus recent că au loc convorbiri despre furnizarea de echipamente militare și armament letal NATO pentru Moldova. Va accepta guvernul moldovean armament letal NATO?
Nicu Popescu: Moldova este o țară neutră și a fost o țară neutră din 1994, potrivit Constituției sale. Dacă ne uităm la cheltuielile militare din ultimii 30 de ani, vedem că există o insuficiență semnificativă de investiții în sectorul apărării. Cheltuim circa 0,4 din Produsul Intern Brut, care oricum destul de mic. Nu s-a avut grijă de armată. În același timp, țările neutre trebuie să se poată apăra, nu trebuie să se autoizoleze. Deci, cooperăm cu partenerii internaționali, cu NATO, cu Uniunea Europeană, cu țările membre ale UE în sectorul apărării. Am vrea să fim mai activi în ce privește operațiunile de menținere a păcii.
Nicu Popescu: Discutăm pe interior, dar nu în termeni concreți la această fază despre arme letale.
Întreaga noastră cooperare cu partenerii este transparentă. Cu NATO, avem un Plan Individual de Acțiuni de Parteneriat, care este actualizat pe parcursul ultimilor aproximativ 15 ani. Am adoptat ultima versiune a acestui plan cu câteva luni în urmă, iar el este public. Întreaga cooperare cu NATO este publică, iar la această etapă nu include arme letale. În același timp, noi, în Moldova înțelegem că trebuie să ne îmbunătățim capacitatea de a ne asigura securitatea proprie, așa că există o discuție în interiorul țării despre pașii următori, cum să ne adaptăm la un mediu geopolitic mult mai amenințător, dar nu discutăm în termeni concreți la această fază despre furnizări de arme letale.
Ray Furlong: Pentru moment, așadar, poziția dumneavoastră este: nu le vom lua?
Nicu Popescu: Nu este vorba dacă le luăm sau nu. După cum am spus, discutăm pe interior despre care este cea mai bună cale de a continua să întărim securitatea Moldovei. Este o conversație care are loc chiar acum, în aceste zile și săptămâni, între armată, clasa politică, deputați, președinta pe care ați citat-o, guvern. După ce decidem cum ne mișcăm înainte, vom comunica și în mod public ce intenții și planuri avem.
Ray Furlong: Elemente ale opoziției care simpatizează cu Moscova și Kremlinul au spus că se opun acceptării armamentului din NATO și că acest lucru ar compromite statutul neutru al Moldovei.
Nicu Popescu: Neutralitatea după cum am spus nu presupune autoizolare, nu presupune demilitarizare. Statele neutre trebuie să aibă capacitatea de a se apăra. Trebuie să ai armată și echipamente care funcționează. Una nu o exclude pe cealaltă. Dacă avem neutralitate, trebuie să avem capacitate de a o apăra. Aceasta este poziția noastră, iar astăzi încercăm să înțelegem cum ne putem adapta politica de securitate și apărare în contextul actual mult mai îngrijorător și negativ, care a fost proiectat și înrăutățit de agresiunea rusească în Ucraina.
Ray Furlong: Cu alte cuvinte, spuneți că nu e adevărat că acceptarea armelor va compromite neutralitatea?
Nicu Popescu: Spun că acum ne examinăm opțiunile privind pașii de mai departe în calitate de clasă politică și majoritate parlamentară.
Ray Furlong: Ce credeți dumneavoastră?
Nicu Popescu: Nu contează ce cred eu, contează ce crede guvernul Moldovei, iar guvernul nu a ajuns încă la o concluzie care să poată fi comunicată în mod public la această etapă despre ceea ce vom face cu domeniul politicilor noastre de securitate. Dar această discuție nu va dura desigur o veșnicie. Sunt decizii care trebuie luate cât de curând, iar când vom avea mai multe de spus, vom relata cu plăcere cum vedem pașii următori în această direcție.
Igor Dodon nu este cercetat pentru trădare, avertismentele Moscovei nu ne sperie
Ray Furlong: În ultimele zile am fost martorii reținerii de către poliție a fostului președinte Igor Dodon. Cum poate fi explicat momentul în care se produce pentru că ați avertizat că există tentative de a destabiliza Moldova, Dodon este un cunoscut politician pro-Moscova, iar procurorii îl cercetează pentru mai multe lucruri, dar inclusiv pentru trădare. Deci, cum să înțelegem alegerea momentului?
Nicu Popescu: Nu are legătură cu evenimente geopolitice, cu contextul actual [arestarea lui Igor Dodon]. Are legătură doar cu faptul că societatea moldoveană i-a ales pe președinta Maia Sandu și majoritatea parlamentară care a votat guvernul actual ca să lupte împotriva corupției, să o reducă, iar aceasta începe de la vârf – de la combaterea corupției în rândul clasei politice, în rândul oligarhilor.
Asemenea evenimente au loc de câteva luni, cazul pe care l-ați menționat nu este singurul. Am avut câteva inculpări, cerem extrădarea câtorva oligarhi care au furat mulți bani din Moldova și a fugit cu ei în alte țări. Ne reformăm sectorul justiției.
Cu numai câteva săptămâni în urmă, am adoptat o lege nouă despre verificarea prealabilă a judecătorilor și procurorilor, care vor trece acum prin unele filtre. Am invitat experți internaționali cu reputație din sectorul justiției, care ne vor ajuta să ne curățăm sistemul de judecători și procurori corupți. În viitorul apropiat, vom numi o fostă procuroară federală din Statele Unite în fruntea Procuraturii Anticorupție de la noi.
Deci, avem un mandat puternic să luptăm împotriva corupției și vom lupta împotriva ei, va lupta guvernul, vor lupta procurorii.
Ray Furlong: Vorbiți de corupție, dar Dodon mai este cercetat pentru trădare, nu?
Nicu Popescu: Nu. Este cercetat pentru corupție.
Ray Furlong: Pentru trădare nu?
Nicu Popescu: Pentru trădare nu. Un ministru nu trebuie să comenteze cazurile în curs, dar acesta este legat de corupție. Puteți găsi, căutând pe cu Google pe YouTube, o înregistrare cu fostul președinte primind o pungă de la un oligarh, în Moldova, în timp ce vorbesc despre faptul că în pungă sunt bani și că o parte din ei vor fi cheltuiți pentru partid. Oricine poate vedea înregistrarea în care acest fost președinte primește de la un oligarh o pungă în care se presupune că sunt bani. Acesta este punctul de plecare al investigației.
Nicu Popescu: Nu credem că este rolul altor state să comenteze lupta noastră împotriva corupției.
Ray Furlong: Moscova v-a avertizat împotriva recurgerii la „reglări de conturi” cu oponenții politici. Cât de îngrijorat sunteți de un asemenea limbaj?
Nicu Popescu: Ne conducem de mandatul politic din partea societății de a combate corupția. Nu credem că este rolul altor state să comenteze lupta noastră împotriva corupției, avem un mandat din partea societății să o combatem și nu găsim asemenea declarații ca fiind utile, relevante sau corecte.
Ray Furlong: Dar le considerați îngrijorătoare, intimidante?
Nicu Popescu: Nu le considerăm intimidante, dar nu credem desigur că sunt declarații pe care Moscova este bine să le facă. Dacă ne întrebați despre contextul mai general a ceea ce are loc în regiunea noastră, atunci, da, suntem îngrijorați de războiul din Ucraina și de multe alte lucruri, dar nu de această declarație.
„Dreptul” lui Andrei Popov la carieră diplomatică neîntreruptă
Ray Furlong: Ați vorbit de lupta contra corupției, iar guvernul din care faceți parte a fost ales cu promisiuni anticorupție și antinepotism. Există actualmente o controversă în Moldova despre numirea viitorului ambasador în Grecia, care este un diplomat de carieră, dar vă este și naș. Această legătură este stânjenitoare, este o problemă?
Nicu Popescu: Este un diplomat de rang înalt, a fost viceministru de externe mai mulți ani, a fost ambasador în Austria și la OSCE, este un diplomat cu o reputație aleasă, care a fost mai mult decât un ambasador, a fost și viceministru de externe, are capacitățile adecvate și are dreptul să fie numit într-un post diplomatic, ca ambasador în Grecia, a dovedit de-a lungul carierei lui că poate fi ambasador înainte să fie viceministru de externe, așa încât poate merge ambasador în Grecia.
Nicu Popescu: Oare un diplomat nu are dreptul la carieră neîntreruptă numai pentru că în postul de ministru a fost numit cineva ca mine?
Ray Furlong: Însă dă bine această numire unui guvern care spune: vom eradica nepotismul?
Nicu Popescu: Alternativa contrapusă este principiul meritocrației. Oare un diplomat care și-a petrecut toată viața în politica externă, care a fost viceministru de externe, nu are dreptul să fie în continuare în serviciul diplomatic numai pentru că s-a schimbat contextul politic, iar în postul de ministru a fost numit cineva ca mine? Avem și dreptul acesta, al cuiva care este un diplomat, un diplomat respectat, fost ambasador, fost viceministru, de a-și continua cariera neîntrerupt. Cred că este un drept rezonabil al unei persoane de a avea posibilitatea să-și continue cariera de diplomat.
Ray Furlong: Vă mulțumim.
Nicu Popescu: Mulțumesc.