Oamenii de la ţară petrec această zi de 1 mai în felul lor: unii pe ogor, alţii cu o bere la cârciuma din sat. Nicolae Tudoreanu, primarul de la Festeliţa, Ștefan Vodă, spune că in mediul rural „1 mai" nu se mai sărbătoreşte.
Nicolae Tudoreanu: „E o zi în plus pentru a-i oferi grădinii mai multă atenție pentru cei de la sate, iar pentru cei de la oraș, probabil, e o zi pentru a încinge grătarele.”
Europa Liberă: La Chișinău, partidul de stânga, Partidul Socialiștilor a organizat un miting de amploare. Să înțelegem că doar partidele de stânga mai au în grija lor clasa muncitoare?
Nicolae Tudoreanu: „Cu siguranță, nu. Probabil exploatează nostalgia timpurilor care au trecut, nu are nimic cu actualitatea lumii moderne, totul e trecut la istorie și nu ar trebui să le mai scoatem în evidență. De aceea, oamenii trebuie să înțeleagă că exploatarea acestor nostalgii ține doar de niște beneficii politice și nu are nimic cu realitatea Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Dar cine ar avea în centrul preocupărilor apărarea drepturilor oamenilor muncii, a intereselor omului de la țară, a justiției sociale și echitatea?
Nicolae Tudoreanu: „Păi, cu siguranță, nu partidele. Aici s-ar încadra foarte bine sindicatele, care de la o vreme încoace și ei s-au cam ascuns prin birourile din Chișinău și nu au nimic cu clasa muncitoare. Chiar să ne referim la cei care activează în domeniul public în Republica Moldova. De mult n-am avut întruniri și nimeni nu ne mai apără drepturile legate de salariile destul de mici și de condițiile de muncă nu prea bune pentru foarte mulți angajați din sectorul public.”
Europa Liberă: Dar Confederația Națională a Sindicatelor se pare că s-a îndepărtat și de mitinguri, pentru că probabil nu vor să se contopească…
Nicolae Tudoreanu: „…cu factorul politic?”
Europa Liberă: Cu lozincile politicienilor.
Nicolae Tudoreanu: „Problema, vreau să vă zic, e că aici suntem într-o zonă de interese geopolitice și nimic nu este îndreptat în schimbarea mentalității vizavi de muncă. Sunt sigur că este doar cu conotație electorală tot acest miting organizat de Partidul Socialiștilor, pentru că, dacă e să ne referim la contingentul care astăzi sunt simpatizanții acestui partid, să știți că nu prea le place munca. Majoritatea sunt beneficiari de ajutoare sociale, o bună parte din ei sunt persoane care nu vor un loc permanent de muncă, dar sunt zilieri, așa că nu consider că tocmai conducerea acestui partid a urmărit astăzi ridicarea gradului de intelectualitate al acestui popor, inteligența muncii pentru ei și alte criterii care ar înnobila cetățeanul moldovean.”
Europa Liberă: Se vorbește despre hărnicia la moldoveni, că ar fi cea mai harnică națiune…
Nicolae Tudoreanu: „În primul rând, să nu uităm de migrația care s-a produs în ultimii 15 ani și a dus în afară anume persoanele care cu adevărat iubesc munca și iubesc să-și aducă gospodăriile într-o formă
Cu tristețe constat că în localitățile rurale s-a cam prea dat cinstea pe rușine și munca de calitate nu mai este atât de mult la modă...
mult mai frumoasă decât a fost în perioada sovietică, să-și construiască grupuri sanitare pe intern. Și această masă critică este în afară. Astăzi cu tristețe pot să constat că în localitățile rurale s-a cam prea dat cinstea pe rușine și munca de calitate nu mai este atât de mult la modă. O fac, practic, a lehamite, avem terenuri îngrijite a lehamite; nu avem agricultură performantă în foarte multe localități rurale.
Vreau să vă zic că am participat recent la o Școală Academică „Dr. Teodor Mihali - Bancherul” de la Dej, Cluj-Napoca, România, și m-a impresionat cum se luptă cu tendința de a aduce în valoare ideile și tot ce au făcut strămoșii noștri vizavi de economia tradițională legată de băncile vestite din sectorul românesc, care au fost și sunt acum într-o situație foarte bună legată de indicatorii tradiționali.
Și ar fi foarte bine să se organizeze și la noi asemenea școli, care să
Astăzi este vorba de o muncă inteligentă. Nu se mai poate baza pe sapă, pe lopată și pe alte unelte pe care multe țări le-au trecut deja la muzeu...
pună în valoare economia tradițională, dar, cu părere de rău, nu are cine se ocupa de aceste lucruri și moldovenii rămân a fi în urmă față de alte popoare vizavi de inteligența muncii, pentru că astăzi este vorba de o muncă inteligentă. Nu se mai poate baza pe sapă, pe lopată și pe alte unelte pe care multe țări le-au trecut deja la muzeu.”
Europa Liberă: Și dacă moldoveanul se dezvață a munci calitativ, cine-i aduce bunăstare, pentru că majoritatea oamenilor sunt în așteptarea unei vieți mai bune?
Nicolae Tudoreanu: „Mitingul de astăzi nu a contribuit cu nimic la ridicarea nivelului de atracție asupra muncii între moldoveni. Dimpotrivă, socot că a pus încă o bifă parazitării societății, pentru că cei care au stat în fruntea acestui miting nu au mâinile bătătorite, dar au averi destul de fabuloase și oamenii adică într-un fel zic: „Păi, de ce eu să muncesc când pot să capăt și eu o funcție undeva și să am avere fără să-mi bat capul sau să-mi pun mintea în mișcare, pentru că politica este un domeniu în care te poți regăsi în orice moment? Să fii ascultător și mai știu eu ce acolo și, fără să muncești, câștigi un bănuț”.”
Europa Liberă: Dar cui îi revine rolul acesta de a aduce bunăstare?
Nicolae Tudoreanu: „Școala este principalul element și principala instituție care urmează să aducă claritate în rândul urmașilor. Începând de la grădiniță, școală, pentru că am trecut diferite perioade istorice, diferite forme politice ne-au condus până acum și cam șchiopătează societatea noastră vizavi de îmbrățișarea unor profesii. Avem profesii care astăzi nu se mai studiază – ciubotar, cizmar, croitor, nu mai este la modă să fii astăzi frizer într-un sat. Aici s-ar putea de cultivat, masa critică de îndreptat la profesiile care alteori erau în față. Cine era un croitor într-o localitate rurală? Un om foarte stimat la care mergea toată lumea. Astăzi nu mai este așa ceva. Și de aceea este foarte important ca școala, anume prin orele de educație civică, cred că Ministerul Educației are un program atare să aducă claritate în societate, pentru că pe cei deja trecuți de vârsta de 50 de ani cred că nu-i mai îndrepți.”
Europa Liberă: Deci, ideea că Moldova este un stat sărac, dar cu oameni harnici, duce la gândul că ar putea să depășească această stare?
Nicolae Tudoreanu: „Situația respectivă va dura cred că încă maximum 25-30 de ani, atâta timp cât nu vom crește o generație care cu adevărat să înțeleagă că munca, economia este principalul pilon pe care se ține o societate modernă, dar nu o muncă învechită, cu lozinci de-ale mitingului de astăzi, dar o muncă inteligentă, o muncă care să pună în valoare omul cu capacități și nu cel care are mai multă îndrăzneală și nimerește și conduce sectoare destul de importante pe care le compromite cu comportamentul abuziv.”
Europa Liberă: Dar am auzit și voci aici, în inima Chișinăului, la aceste manifestații – de ce nu organizează partidele de dreapta acțiuni unde ar solidariza oamenii muncii?
Nicolae Tudoreanu: „Nu duc la nimic aceste mitinguri care cu siguranță costă niște bani. Mai bine banii aceștia ar fi investiți în literatură de
Munca a devenit un instrument de critică pentru cei care nu muncesc ...
specialitate, în programe pentru tineri ca să îmbrățișeze munca, pentru că, repet încă o dată: munca a devenit un instrument de critică pentru cei care nu muncesc, pentru că tineretul observă că foarte multă lume realizată în ultimii 25 de ani nu prea cu multă muncă și-au adus averile destul de mari comparativ cu cei care muncesc. Și munca a devenit deja, într-un fel, mai mult un element de critică, decât un indicator care ar înnobila cetățeanul.”