Ziarulnational.md publică un amplu articol al deputaului în primul Parlament, Alecu Reniță, despre deportările staliniste cărora Europa Liberă le-a dedicate la fel o dezbatere vineri, 3 iulie. La aniversarea celui mai mare val de deportări din 5-6 iulie 1949, deputatul aduce un omagiul tristului eveniment: “În luna iulie, peste pământul martirizat al Basarabiei se aud clopotele memoriei şi plânsetele a sute de mii de oameni aruncaţi în vagoanele morţii şi deportaţi în Siberiile de gheaţă. După 71 de ani, din casele lor tot mai învechite, de acolo de unde fioroşii cekişti sovietici îi mânau cu baioneta în camioanele negre, din acele case îmbătrânite ne privesc şi astăzi, în tăcere, fraţii, buneii şi părinţii noştri”, scrie fostul deputat.
Legile pentru care Guvernul Chicu şi-a asumat răspunderea trebuie votate în Parlament, o citează adevărul.md pe lidera formațiunii PAS de opoziție, Maia Sandu. „Nimeni nu a anulat Parlamentul, chiar dacă nu există majoritate parlamentară”, a scris Maia Sandu pe Facebook citată de publicație. „Fracţiunea PAS o să voteze un buget care presupune salarii mai mari pentru medici, compensaţii pentru pierderile din agricultură, ajutoare pentru economie şi eliminarea cheltuielilor inutile,” mai scrie Sandu, ferm convinsă că guvernul Chicu ar fi mers pe calea asumării de răspundere pentru că ar căuta motive să plece.
Nicolae Negru, autorul unui editorial din ziarulnational.md, interpretează într-un sens extrem de negativ reacția fracțiunii socialiștilor din parlament la încercarea de a o părăsi a lui Ștefan Gațcan. Aceasta s-ar potrivi unui stat mafiot, scrie el. Speriat că pierde puterea, regimul Dodon și-a dat la o parte masca și toată lumea a văzut fața lui adevărată. Banditească!, mai crede Nicolae Negru. Acesta se declară convins că ar fi și un semnal că “partida prorusească (ajutată de Moscova și serviciile ei) nu va ceda pârghiile puterii benevol, că s-a cramponat de ea pe mult timp și e capabilă de crimă pentru a o menține”.
Radiochisinau.md, care se ocupă într-un material de evoluția numărului de cazuri de covid-19 de la începutul pandemiei, constată o ușoară scădere atestată pentru a doua săptămână consecutiv. Șapte zile numărul îmbolnăvirilor este cu aproximativ 900 de cazuri inferior recordul absolut înregistrat în săptămâna 15 – 21 iunie când au fost raportate 2460 de contaminări. Media zilnică de infectări a coborât de la 351 de cazuri în perioada 15 – 21 iunie, la 223 de cazuri săptămâna trecută.
România a anulat temporar carantina de două săptămâni la care erau obligați cei ce o vizitează. Cetățenilor moldoveni le este recomandată totuși în continuare autoizolarea, scrie newsmaker.md. Publicația atribuie precizarea ambasadei române de la Chișinău, care a avertizat asupra unor sancțiuni ce li se vor aplica celor care vor aduce virusul în România și nu vor respecta carantina.
Mold-street.com dă date noi despre câți oameni au mai rămas în R. Moldova. Ar fi vorba despre 2,64 milioane de personae, cu 45.700 mai puține decât cu un an în urmă. Motivul esential al descreșterii rămâne emigrarea. 25 la sută din cei care au emigrat în 2019 au fost adolescenți și copii.