Linkuri accesibilitate

Grupul unionist a fost lăsat să intre în R. Moldova, nu şi George Simion


La un alt marş unionist pe podul de la Leuşeni, 7 iunie 2015
La un alt marş unionist pe podul de la Leuşeni, 7 iunie 2015

Ar urma să ajungă la Chişinău pe 1 septembrie şi să mărșăluiască prin Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde şi socialiştii au programat un miting.

Zeci de unioniști din România și Republica Moldova care participă la așa-numitul Marș al Centenarului pentru a celebra unirea din 1918 au fost lăsați să treacă Prutul astăzi, după două nopți și o zi de dispute cu poliția de frontieră moldoveană. Marșul a început pe 1 iulie, în Alba Iulia, urmând să se încheie pe 1 septembrie, în Chișinău, se întinde pe 1300 de kilometri și este împărțit în 11 etape, parcurse fiecare de câte un grup diferit.

După două nopţi petrecute în corturi în Vama Albiţa-Leuşeni, cetăţenilor români din grupul de activişti unionişti li s-a permis să treacă frontiera, cu excepţia liderului Marşului Unirii, George Simion. El a primit interdicție pe motiv că s-ar fi comportat agresiv, inadecvat și a refuzat să respecte procedurile legale de trecere a frontierei de stat, a anunţat poliţia de frontieră.

Liderul platformei unioniste Acţiunea 2012, George Simion, a fost reţinut şi expulzat de autorităţile moldovene şi în 2015. I s-a impus atunci interdicţia de a trece Prutul timp de cinci ani, interdicție retrasă ulterior. El a comentat astfel noua interdicţie:

George Simion
George Simion

„O să respect această hârtie pe care mi-aţi înmânat-o. Voi merge în România. Odată ce toţi colegii mei au paşapoarte, ei vor merge pentru că nu pot rămâne a treia noapte să doarmă sub cerul liber.”

Ceilalţi 34 de activişti unionişti care au obţinut dreptul să traverseze frontiera au vrut iniţial să rămână la vama în semn de solidaritate cu George Simion, dar la insistenţa acestuia au plecat spre Chişinău, unde urmează să se încheie la 1 septembrie Marșul Unirii care a pornit în iulie de la Alba Iulia.

George Simion: „Vă mulţumesc că aţi vrut să rămâneţi cu mine, dar nu e cazul. Cum am pornit la Alba Iulia mergem şi de acum încolo, mergem pe jos până la Chişinău şi vă promit că o să fiu şi eu cu voi acolo ”

Un alt membru al grupului, preşedintele Asociației Onoare Demnitate și Patrie, Vlad Bileţchi l-a întrebat pe şeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari, de ce luni interdicţia de a trece vama viza toţi activiştii, iar azi îl vizează doar pe George Simion. Răspunsul a fost ambiguu.

Fredolin Lecari: „Aţi avut interdicţia care a expirat azi la 11.30.”

Vlad Bileţchi: „Ce s-a schimbat de ieri până azi?”

Fredolin Lecari: „Vă rog să nu manipulaţi şi nu mă testaţi cu întrebări.”

Ministerul Afacerilor Externe din România l-a convocat azi pe ambasadorul moldovean la București, Mihai Gribincea, să explice motivele pentru care cetățenilor români nu li s-a permis trecerea frontierei cu R. Moldova.

Au fost lăsaţi să treacă frontiera doar 35 de cetăţenii moldoveni din grupul de unionişti...

Amintim că Poliţia de frontieră moldoveană şi-a motivat luni interdicția spunând că unii activişti unionişti români s-au comportat agresiv, provocator, au perturbat ordinea publică şi au încălcat regimului punctelor de trecere. Poliția de frontieră a mai invocat că deţine informaţii precum că se va încerca deturnarea Marșului Unionist prin provocări în zona cu regim special de lucru.

Au fost lăsaţi să treacă frontiera doar 35 de cetăţenii moldoveni din grupul de unionişti. Ei şi-au aşteptat colegii de cealaltă parte a vămii.

Ambasada României a difuzat azi un comunicat în care afirmă că potrivit autorităților de frontieră române, grupul de unionişti care au trecut luni punctul de trecere a trontierei Albița „nu a perturbat în niciun fel ordinea și liniștea publică în partea românească a punctului de frontieră și nici nu a adus atingere regimului juridic al frontierei de stat”.

Marșul Unirii care ar urma să se încheie la 1 septembrie în Chişinău, în Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost autorizat deja de Primăria Chişinău. În aceeaşi zi are permisiunea să organizeze manifestaţii şi PSRM, ne-a spus azi Valeriu Bogdan, şeful direcţie asistenţă juridică a primăriei.

La o şedinţă a primăriei privind manifestaţiile publice organizată la 21 august socialistul Vasile Bolea nu a oferit prea multe detalii despre mitingul pe care intenţionează să-l organizeze partidul din care face parte. El a spus doar că e vorba despre un marş în PMAN. Vasile Bolea a refuzat azi să ne răspundă la întrebări, precizând că va fi disponibil abia mâine. Iar consilierul municipal socialist Ion Ceban a negat că socialiştii ar avea planificate acţiuni în data de 1 septembrie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG