Linkuri accesibilitate

Noi atacuri rusești cu rachete au lovit cartiere de locuințe și infrastructura vitală din Ucraina


Echipele de salvare caută supraviețuitori în ruinele unui bloc de 9 etaje distrus de bombele rusești în orașul ucrainean Dnipro pe 14 ianuarie 2023.
Echipele de salvare caută supraviețuitori în ruinele unui bloc de 9 etaje distrus de bombele rusești în orașul ucrainean Dnipro pe 14 ianuarie 2023.

Oficialitățile ucrainene au anunțat că atacurile cu rachete ale armatei în Ucraina au avariat infrastructura vitală din mai multe regiuni ale țării, iar autoritățile locale au avertizat că e posibil ca aprovizionarea cu electricitate și apă să fie oprită din cauza acestor prime bombardamente majore rusești din 2023.

Au fost bombardate capitala Kiev, orașele Harkov, la est, Odesa la sud și Dnipro, din centrul Ucrainei, unde nouă oameni au fost uciși după ce un bloc de locuințe de 9 etaje a fost distrus într-un bombardament rusesc.

Sâmbătă, primul ministru al Marii Britanii Rishi Sunak a informat autoritățile de la Kiev că țara sa intenționează să trimită tancuri de luptă și sisteme de artilerie Ucrainei, pentru a sprijini efortul de război al aceste țări contra ocupanților ruși, o intenție condamnată de autoritățile ruse.

Oficiul președintelui ucrainean Volodimir Zelenskki le-a cerut locuitorilor capitalei Kiev să se adăpostească în locuri sigure, după ce mai multe explozii similare cu acelea ale unor rachete doborâte de apărarea anti-aeriană s-au auzit în oraș.

Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene Iuri Ignat a spus că unele din rachetele rusești au fost trase din nord la altitudine mare, sugerând că ar fi fost rachete balistice, pe care forțele ucrainene nu le pot doborî și pe care autoritățile locale nu le-au putut detecta la timp ca să alerteze imediat populația cu privire la un raid aerian.

Noile bombardamente au venit la o zi după ce Kievul și Moscova au dat informații contradictorii despre luptele crâncene care se dau de mai multe săptămâni pentru orașul Soledar din estul Ucrainei.

Oficialități militare ucrainene au spus sâmbătă 14 ianuarie că Soledar „e controlat de autoritățile ucrainene” și că luptele continuă „în și în afara orașului”. Asta după ce ministerul rus al Apărării anunțase că a cucerit acest oraș.

Cucerirea orașului Soledar, care ar da trupelor ruse posibilitatea de a tăia rutele de aprovizionare ale ucrainenilor ce apără localitatea Bahmut din apropiere, ar fi cea mai importantă victorie militară a rușilor în mai multe luni de război.

Cu toate acestea, autoritățile ucrainene și occidentale spun că pierderile grele suferite de Rusia și distrugerea aproape totală a orașului fac ca acesta să piardă din importanța sa strategică.

Ministerul rus al Apărării a susținut că sute de militari ucraineni au fost uciși în luptele date la Soledar săptămâna asta, iar oficialitățile ucrainene spun că în oraș sunt blocați mai mult de 500 de civili, între care și 15 copii.

Potrivit relatărilor, controversata grupare privată de mercenari Vagner e implicată major în efortul rușilor de a cuceri orașul Soledar.

După succesele inițiale în cucerirea de teritorii ucrainene în urma invaziei neprovocate a acestei țări de către ruși, armata rusă a suferit înfrângeri majore în provincia ucraineană Donbas, din estul Ucrainei, și din cauza asta forțele ruse se concentrează pe Soledar și Bahmut, considerând că ocuparea lor e importantă pentru cucerirea celor două regiuni care compun Donbasul, Donețk și Luhansk.

Sâmbătă, orașul Harkov, capitala regiunii cu același nume din estul Ucrainei a fost atacat cu două rachete rusești S-300, care au lovit zona industrială și de infrastructură a orașului, al doilea ca mărime din Ucraina.

La vest, rachetele rusești au lovit infrastructura vitală a orașului Liov, aflat la distanță relativ mare de linia frontului, și care a scăpat până acum de distrugerile raportate în alte părți ale țării.

Au fost raportate bombardamente și în regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa/

La Dnipro, oraș din centrul țării care avea înainte de război o populație de aproape un milion de locuitori, nouă oameni au fost uciși și alți aproximativ 60 răniți, între care 12 copii.

„Memorie eternă celor ale căror vieți au fost luate de teroarea rusă. Lumea trebuie să oprească acest rău. Îi vom găsi pe toți cei implicați în această teroare, toți vor răspunde pentru ea”, a spus președintele Zelenski într-o postare pe Telegram.

Câteva ore mai târziu, Zelenski a afirmat că „nu se știe câți oameni sunt prinși sub dărâmături. Din nefericire, numărul morților crește de la oră la oră”.

Cu relatări ale agenției France Presse.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG