Linkuri accesibilitate

Noi explozii zguduie Ucraina, după o zi de atacuri cu drone sinucigașe


Consecințele unui atac cu drone kamikaze în Kiev, 17 octombrie 2022

O rachetă rusă a lovit o clădire de apartamente din orașul portuar Nikolaev, în sudul Ucrainei. Trei explozii s-au auzit acolo în primele ore ale zilei de 18 octombrie, a declarat un martor pentru agenția de presă Reuters.

Explozii au zguduit orașele Krivoi Rog și Nikolaev încă de la primele ore ale zilei de 18 octombrie, au declarat oficialii locali, la o zi după ce Rusia a lansat valuri de atacuri kamikaze cu drone care au ucis cel puțin șapte persoane, dintre care patru în capitală, și au avariat infrastructura din Kiev și din alte câteva orașe din țară.

„Krivoi Rog. Explozii în partea de nord a orașului. Suntem în adăposturi", a scris Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare a orașului din centrul Ucrainei, pe rețelele de socializare, adăugând că, până în prezent, nu sunt victime sau pagube.

Portul sudic Nikolaev a fost, de asemenea, ținta bombardamentelor rusești în cursul nopții, a declarat primarul Oleksandr Sienkovici care spune că o persoană a fost ucisă în urma atacului. „Ca urmare a bombardamentelor din timpul nopții, în Nikolaev o clădire de apartamente cu două etaje din cartierul central al orașului a fost distrusă. Salvatorii au recuperat cadavrul unui bărbat în vârstă de 55 de ani de sub dărâmături. O piață de flori a fost, de asemenea, distrusă în aceeași zonă a orașului", a declarat Sienkovici.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Rusia a atacat din nou Ucraina cu drone în seara zilei de 17 octombrie, după o zi de lovituri asupra orașelor în care au fost ucise cel puțin șapte persoane și după un avertisment al SUA că va trage Rusia la răspundere pentru crime de război.

Serviciile secrete britanice au spus în dimineața zilei de 18 octombrie că dronele folosite de Rusia în atacuri sunt de fabricație iraniană. Statele Unite au avertizat pe 17 octombrie că vor lua măsuri împotriva companiilor și națiunilor care lucrează cu programul de drone al Iranului.

Ce sunt dronele kamikaze/sinucigașe

  • Dronele Shahed-136 de producție iraniană au fost folosite de Rusia pentru prima dată în războiul din Ucraina în septembrie 2022.
  • Sunt cunoscute drept drone kamikaze, sau sinucigașe. Analogia mai corectă este cu o rachetă mică de croazieră, cu o capacitate distructivă relativ limitată.
  • Au o sarcină utilă de 50 kg de explozibil. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că Rusia ar fi cumpărat 2.400 astfel de drone.
  • Dronele Shahed-136 „sunt greu de interceptat în mod constant”, dar viteza lor este mică în comparație cu a rachetelor de croazieră, ceea ce înseamnă că apărarea aeriană „va avea întotdeauna o șansă”. (Justin Bronk, expert militar, Institutul RUSI, Londra)
  • Folosirea dronelor kamikaze pare să confirme speculațiile că Rusia nu mai are multe rachete ghidate.
  • Potrivit unei evaluări ucrainene (14 octombrie 2022), Moscova și-a epuizat aproximativ două treimi din stocuri. Ar fi rămas cu numai 124 din 900 de rachete Iskander cu rază medie de acțiune.
  • Dronele kamikaze/sinucigașe sunt mai eficiente împotriva unor ținte statice precum infrastructura energetică și de comunicații, decât împotriva armatelor în mișcare. (The Guardian, 17 octombrie 2022)

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG