Linkuri accesibilitate

Noi lupte la granița dintre Tadjikistan și Kirghizstan


Protest al kirghizilor lângă ambasada Tadjikistanului din Kirghizstan, 14 April 2022
Protest al kirghizilor lângă ambasada Tadjikistanului din Kirghizstan, 14 April 2022

Noi confruntări au izbucnit în timpul nopții între polițiștii de frontieră tadjici și kirghizi, după o dispută privind granița dintre cele două națiuni din Asia Centrală, potrivit oficialilor din ambele părți.

Confruntarea a început după ce polițiștii de frontieră kirghizi i-au acuzat tadjicii că au luat poziții într-o parte a frontierei care nu a fost demarcată.

La rândul lor, militarii tadjici i-au acuzat pe polițiștii de frontieră kârgâzi că au tras asupra pozițiilor tadjice "fără niciun motiv". Partea tadjică a ripostat cu focuri de armă.

Comitetul de Stat pentru Securitate Națională din Tadjikistan a mai spus că "forțe și echipamente militare suplimentare au fost transferate în zonă de către Republica Kârgâzstan".

Informați agenției ruse de știri RIA potrivit căruia un soldat tadjik a fost ucis în confruntare nu a putut fi confirmată până la această oră.

RFE/RL informează că cele două părți au început negocieri pentru a rezolva disputa.

Aproape jumătate din cei 970 de kilometri de graniță dintre Kârgâzstan și Tadjikistan nu au fost încă demarcați, ceea ce a dus la tensiuni repetate și sporadice mortale de când cele două țări și-au obținut independența în urmă cu trei decenii.

Liderii kirghiz și tadjik urmează să participe la un summit al Organizației de Securitate de la Shanghai care are loc în Uzbekistan în această săptămână, alături de președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping, precum și de o serie de alți lideri mondiali.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG