Linkuri accesibilitate

Noi proteste ale femeilor în Afganistan


Fete și femei afgane protestează împotriva interzicerii accesului femeilorla educație, Kabul, 22 decembrie 2022.
Fete și femei afgane protestează împotriva interzicerii accesului femeilorla educație, Kabul, 22 decembrie 2022.

Conducerea talibană a anunțat decizia de a nu mai permite femeilor să urmeze cursurile universitare în seara zilei de 20 decembrie, într-o scrisoare a Ministerului Educației către instituțiile de învățământ, atrăgându-și imediat condamnarea Națiunilor Unite și a comunității internaționale.

Forțele de securitate talibane din Afganistan au recurs la forță

Joi, 22 decembrie, un grup de aproximativ 50 de femei îmbrăcate în hijab, unele purtând mască, s-au adunat în capitala afgană Kabul la un protest pașnic împotriva interdicției din 20 decembrie, scandând lozinci împotriva deciziei. Femeile au fost atacate și împrăștiate însă de forțele de ordine, au declarat serviciului afgan al instituției noastre de presă participanți și martori oculari.

Participanții au încercat inițial să protesteze la Universitatea din Kabul, cea mai mare și mai prestigioasă instituție de învățământ a țării, dar au decis să plece de acolo după ce la fața locului au sosit în număr mare polițiștii.

O femeie participantă la demonstrație, Basira, ne-a declarat că forțele de ordine au bătut câteva persoane participante, luându-le cu forța, în vreme ce altele au reușit să scape cu fuga. Se relatează că au fost reținuți și mai mulți jurnaliști care relatau despre protest.

Altă participantă, Shahla Arefi, a spus EL că în marș s-au infiltrat polițiste în civil, imobilizând unele participate autentice când încercau să fugă de bărbații înarmați.

Autoritățile talibane nu au comentat incidentul.

Comunitatea internațională condamnă interdicția impusă de Talibani

Purtătorul de cuvânt al Departamentul de Stat al Statelor Unite, Ned Price, a spus că Washingtonul condamnă „în termeni puternici” decizia talibană de a interzice femeilor să studieze la universitate, de a menține școlile medii închise pentru fete și de a impune tot felul de „alte restricții asupra capacității femeilor și fetelor din Afganistan de a-și exercita drepturile omului și libertățile fundamentale”.

Price a mai notat că autoritățile afgane își contrazic astfel propriile promisiuni și că odată cu aplicarea celei mai recente interdicții, jumătate din populația afgană nu va mai avea acces la educație după școala elementară.

Joi, 22 decembrie, Turcia și Arabia Saudită s-au alăturat țărilor predominant musulmane care au condamnat interdicția anunțată la Kabul.

Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, vorbind la o conferință de presă cu colegul său din Yemen, a spus că interdicția nu este „nici islamică, nici umană” și a cerut conducerii talibane să revină asupra ei.

Ministerul de externe din Arabia Saudită, țară care până de curând avea restricții dure asupra drepturilor femeilor, dar a început recent unele reforme, și-a exprimat „uimirea și regretul” față de interdicție, adăugând că stupefacția este împărtășită de „toate țările islamice”.

La 21 decembrie, oficiul ONU din Afganistan a cerut Kabulului să revină de îndată asupra interdicției.

Qatarul, care a menținut relații cu liderii talibani, a condamnat și el decizia.

Între timp în interiorul Afganistanului, unde cricket-ul este un sport foarte popular, mai multe stele ale lui au condamnat interdicția; unii studenți de sex masculin ai universității din Nangarhar, în estul Afganistanului, au ieșit din sala de examene la 21 decembrie în semn de solidaritate cu studentele.

În Pakistanul învecinat, studenții de la universitatea din Peshawar, din nord-vestul țării, au organizat o demonstrație de sprijin pentru dreptul femeilor și fetelor afgane la educație superioară, cerând talibanilor să-și revizuiască decizia.

XS
SM
MD
LG