Linkuri accesibilitate

Agricultorii protestează din nou în PMAN


Tractoarele adunate la intrarea în Chișinău pentru protestul de miercuri. Chișinău, 8 decembrie 2020.

Fermierii protestează în Piața Marii Adunări Naționale „împotriva politicii bugetar-fiscale păguboase și a lipsei măsurilor de susținere pentru agricultorii afectați se secetă”. Ei critică posibila majorare la 12% a TVA, cerând totodată și achitarea compensațiilor promise pentru pierderile suferite ca urmare a secetei.

Într-un interviu cu Europa Liberă, Președintele Federației Naționale a Fermierilor Vasile Mârzenco a declarat că protestatarii vor insista să discute cu premierul dar și cu deputații despre revendicările lor.

Marți, purtătorul de cuvânt al premierului a anunțat Ion Chicu a fost testat pozitiv cu noul coronavirus și va intra în izolare, de unde-și va continua lucrul.

Agricultorii insistă să fie menținut TVA la cota de 8%, să fie compensate accizele la motorină și să li se achite compensațiile de 3.000 de lei la hectar pentru grupa a doua de culturi agricole. „Noi, cei care am suferit în urma secetei, nu vom avea în primăvară cu ce ieși în câmp” a declarat între altele Mârzenco, care a explicat că guvernul trebuie să ia măsuri pentru a sigura că producția locală este competitivă, ca preț, cu cea de import.

„Și noi avem propunerea: poate să fie și 20 la sută TVA-ul și ar fi mai bine să fie 20 la sută pe linie TVA-ul, pentru toți, dar pentru agricultori TVA-ul să rămână în contul lor, așa cum este în Ucraina, care ne invadează pe noi cu produsele sale.”

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG