Linkuri accesibilitate

Noi proteste la Erevan


Manifestant cu steagul național la un protest împotriva acordului de încetare a focului cu Azerbaidjanul 12 noiembrie 2020
Manifestant cu steagul național la un protest împotriva acordului de încetare a focului cu Azerbaidjanul 12 noiembrie 2020

Forțele de opoziție din Armenia își continuă protestele, cerând demisia premierului Nikol Pașinian, în legătură cu termenii acordului de încetare a focului cu Azerbaidjanul vecin, mediat de ruși, care a pus capăt luptelor de peste șase săptămâni legate de regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

Mii de protestatari participau joi seară la un marș pe străzile Erevanului, scandând lozinci anti-Pașinian cum ar fi: „Pleacă, trădătorule!”.

Mai devreme, s-a ținut alt miting al opoziției, care urma să se transforme în marș, dar a luat sfârșit prematur după ce poliția a cerut participanților să se împrăștie.

Demonstranții care au refuzat să plece au fost reținuți.

Opoziția armeană spune că armistițiul încheiat la 10 noiembrie ar face concesii teritoriale inacceptabile Azerbaidjanului.

Încheierea acordului a fost urmată de manifestații de stradă furibunde la Erevan, unde demonstranții au luat cu asalt sediile guvernului și parlamentului.

Joi, Serviciul de Investigații Speciale al Armeniei a anunțat că au fost arestați 10 membri de frunte ai opoziției, sub acuzația de a fi „organizat dezordini violente în masă”.

Într-o adresare către națiune, joi, premierul Pașinian a recunoscut că documentul pe care l-a semnat a fost „rău pentru armeni” dar a adăugat că nu ar trebui demonizat, căci a prevenit „colapsul” dispozitivelor de apărare armene.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG