Linkuri accesibilitate

Noi restricții legate de COVID-19 în plin sezon estival în UE


Oamenii stau în rând ca să intre pe una din plajele din Barcelona, Spania.
Oamenii stau în rând ca să intre pe una din plajele din Barcelona, Spania.

Sectorul turistic spaniol, deosebit de important pentru cea de-a patra ca mărime economie din UE, a primit încă o lovitură marți, când ministerul de externe german a avertizat împotriva călătoriilor în anumite regiuni spaniole unde pandemia de COVID-19 s-a accelerat din nou.

Ministerul de externe al Germaniei a emis marți o avertizare de călătorie pentru trei regiuni spaniole, inclusiv Catalonia, regiunea Barcelonei, din cauza creșterii ratei infectărilor cu COVID-19 în ultimele zile.

„Avertizăm împotriva călătoriilor care nu sunt absolut necesare în comunitățile autonome Aragon, Catalonia și Navarra din cauza numărul ridicat de infecții și a carantinelor locale”, se spune într-un anunț pe site-ul ministerului de externe german.

Avertismentul vine la o zi după ce guvernul Spaniei spunea că va convinge partenerii europeni că este o destinație sigură...

Avertismentul german vine la o zi după ce guvernul Spaniei spunea că va porni o campanie „viguroasă” pentru a-și convinge partenerii europeni că Spania este o destinație sigură. Mai înainte, Marea Britanie, una din sursele principale de turiști pentru Spania, anunțase că introduce carantina obligatorie de 14 zile pentru persoanele care reintră în țară venind din Spania continentală (adică exceptând Insulele Canare și Baleare).

„Unele părți ale Spaniei sunt mult mai sigure decât Marea Britanie”, a spus premierul spaniol Pedro Sanchez, comentând anunțul britanic, pe care l-a numit „o mare greșeală”.

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez
Premierul Spaniei, Pedro Sanchez

Pe plan intern – relatează Reuters – creșterea numărului de infecții în Spania a dus în majoritatea regiunilor spaniole la introducerea portului obligatoriu al măștii în toate locurile publice, iar în unele cazuri – de pildă la Barcelona, la apeluri către oameni să stea acasă.

Creșterea numărul de infecții îngrijorează în aceste zile aproape toate țările din UE:

Marți, Institutul Robert Koch din Germania a numit „foarte îngrijorătoare” înmulțirea cazurilor, îndemnând cetățenii să păstreze distanța și să poarte măști.

Cu o zi mai devreme, autoritățile germane prezentaseră un plan de testare gratuită a celor care revin din vacanță din țări de risc...

Luni, Belgia a anunțat restrângerea contactelor sociale permise, pentru a evita revenirea la cotele înalte de infectare din prima fază a pandemiei. Prim-ministra belgiană, Sophie Wilmes, a spus după o ședință de guvern că noile restricții vor fi locale, mai ales, pentru a se evita reintrarea în carantină la scară națională. Cele mai multe restricții vizează provincia nordică Antwerpen, unde s-a înregistrat în ultimele zile cea mai mare creștere a numărului de cazuri noi.

Franța a anunțat interdicții de ieșire pe plajă seară în regiunea Bretagne, de pe coasta Atlanticului, unde s-a detectat un nou focar de infecții, săptămâna trecută.

Pe fondul temerilor de al doilea val, Franța a introdus la 20 iulie obligația portului măștii în magazine și alte spații publice închise. Luni, cea mai mare companie aeriană europeană, Ryanair, își redusese cu 25% ținta de venituri din bilete de avion pentru anul curent, avertizând că al doilea val al pandemiei ar putea mări și mai mult pierderile.

Și tot luni, o pisică a fost testată pozitiv pentru coronavirus în Anglia, acesta fiind primul caz de animal testat pozitiv pentru COVID-19 în Marea Britanie.

Irlanda a anunțat că va redeschide școlile la sfârșitul lunii august...

Tot în Marea Britanie s-a lansat o campanie împotriva obezității, la puține zile după ce autoritatea medicală națională a spus că obezitatea mărește cu 40 la sută riscul de deces din cauza COVID-19.

Între timp, Irlanda a anunțat că va redeschide școlile la sfârșitul lunii august, cu măsuri sporite de siguranță care vor costa 370 de milioane de euro. Banii vor fi folosiți printre altele pentru a angaja peste 1000 de profesori noi, în scopul reducerii numărului de elevi în clase și asigurării distanței sociale.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG