Linkuri accesibilitate

Noi sancțiuni occidentale împotriva Rusiei


Dmitri Peskov, imagine de arhivă.
Dmitri Peskov, imagine de arhivă.

Cei mai cunoscuți purtători de cuvânt ai Rusiei, Dmitri Peskov, secretarul de presă al Kremlinului, și Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, se numără printre persoanele adăugate marți de Londra pe lista celor sancționate pentru participarea directă sau sprijinul acordat invaziei din Ucraina. Alături de ei, premierul rus Mihail Mișustin, ministrul Apărării Serghei Șoigu și fostul președinte rus Dmitri Medvedev. În total, pe 15 martie, Marea Britanie a impus sancțiuni unui număr de 370 de cetățeni ruși din cauza războiului din Ucraina.

Lista include și 51 de oligarhi și membrii de familie. Printre aceștia: Mihail Fridman, Gherman Han și Petr Aven, toți trei asociați cu Alfa Bank, cea mai mare bancă privată din Rusia; Andrei Melnicenco, fondatorul EuroChem Group; Viktor Vekselberg, proprietarul grupului Renova; și Alexei Mordasciov, acționar majoritar al companiei siderurgice Severstal.

Sancțiunile constau în înghețarea averilor deținute de aceștia în Marea Britanie, interdicția de a intra în această țară și de a face afaceri cu persoane sau firme britanice.

Au fost sancționate și opt entități, inclusiv Agenția de Cercetare pe Internet, așa-numita „fabrică de troli” pe care Occidentul o acuză că răspândește teorii ale conspirației.

Extinderea rapidă a sancțiunilor este facilitată de noua lege împotriva criminalității econoice, adoptată luni seară de parlamentul de la Londra, care permite guvernului britanic să accelereze procesul de desemnare a persoanelor și entităților vizate de sancțiuni.

Protest anti-război la buletinul de știri al televiziunii de stat ruse
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:38 0:00

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG