Linkuri accesibilitate

Noi sancțiuni occidentale contra Rusiei intră în vigoare de astăzi


Oameni în apropierea unei gropi comune descoperite în localitatea Bucea de lângă Kiev.

Statele Unite au anunțat că, împreună cu aliații europeni, vor impune Rusiei noi sancțiuni, astăzi, 6 aprilie, pentru spori izolarea sa economică și tehnologică ca pedeapsă pentru atacurile asupra civililor din Ucraina.

Noul pachet include sancțiuni împotriva instituțiilor financiare, interzicerea investițiilor în Rusia, restricții mai dure contra întreprinderilor rusești de stat și o listă extinsă de oficiali guvernamentali și membri ai familiilor acestora care nu vor mai putea călători în Occident.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că obiectivul principal este epuizarea resurselor de care dispune președintele rus Vladimir Putin pentru a continua războiul.

Ministerul de finanțe al Statelor Unite a luat deja măsuri pentru a face mai dificilă îndeplinirea de către Rusia a obligațiilor sale financiare, blocând orice plăți ale datoriilor guvernamentale ruse cu dolari americani din conturile instituțiilor financiare americane.

Marea Britanie a înghețat până acum active de circa 350 de miliarde de dolari, pentru a nu putea fi folosiți în „bugetul de război” al lui Putin, ceea ce face ca peste 60% din rezervele valutare ale Rusiei să fie indisponibile.

Uniunea Europeană a anunțat că un al cincilea pachet de sancțiuni ale sale vizează exporturile de petrol și cărbune și interzice intrarea navelor rusești în porturile europene.

Noile penalități sunt impuse după relatările despre atrocități care ar fi fost comise de trupele ruse în suburbiile Kievului, despre care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că sunt printre cele mai grave crime de război de după Al Doilea Război Mondial.

Într-un discurs rostit pe 5 aprilie la Consiliului de Securitate al ONU, Zelenski a cerut pedepsirea Rusiei. El a prezentat evenimentele tragice care au avut loc în suburbia Bucea, spunând că au fost ucise familii întregi, în special oameni care au ajutat în vreun fel forțele ucrainene.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG