Linkuri accesibilitate

Noi sancțiuni americane împotriva partenerilor din Africa ai grupului Wagner


Mercenari Wagner în Mali
Mercenari Wagner în Mali

Statele Unite au anunțat noi sancțiuni împotriva companiilor și persoanelor care au legături cu grupul Wagner, concentrându-și atenția asupra conexiunilor africane ale mercenarilor ruși.

Statele Unite încearcă să reducă resursele financiare africane ale grupului Wagner
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00
Link direct

Brian Nelson, subsecretar pentru terorism și informații financiare la Ministerul de Finanțe a declarat într-un comunicat de presă: „Grupul Wagner își finanțează operațiunile brutale, exploatând resursele naturale din țări precum Republica Centrafricană și Mali. Statele Unite vor continua să vizeze sursele de venit ale grupului Wagner pentru a-i diminua expansiunea și violența în Africa, Ucraina și oriunde altundeva.”

Oficialitățile americane vizează două companii miniere de metale și minerale prețioase din Republica Centrafricană - Midas Ressources și Diamville - precum și pe un distribuitor de bunuri industriale cu sediul în Dubai și o companie din Rusia, pentru participarea lor într-un plan de vânzare de aur și minerale care a adus beneficii financiare grupului Wagner.

De asemenea, un cetățean rus cu legături de afaceri în Mali a fost inclus pe lista persoanelor sancționate de Statele Unite pentru legăturile sale cu comandantul grupului Wagner, Evgheni Prigojin. Grupul Wagner, care a inițiat o nereușită și învăluită în mister revoltă împotriva guvernului rus este prezent în Africa Centrală din 2017, devenind unul dintre cele mai importante instrumente ale politicii externe a Rusiei pe continent.

Prezente în Libia, Sudan, Mali și, mai ales, în Republica Centrafricană, trupele Wagner, numite „contractori militari privați” și „instructori” de către autoritățile ruse, au fost folosite pentru a susține guverne autoritare slabe și a destabiliza în alte părți vulnerabile. În schimbul serviciilor lor, guvernele oferă Grupului Wagner acces la metale prețioase și resurse pe care aceștia le pot folosi pentru a-și finanța operațiunile.

Un raport recent dă la iveală că forțele Wagner au participat la numeroase masacre și atrocități în Republica Centrafricană. În ciuda revoltei din Rusia, ale cărei motivații sunt încă greu de deslușit, Rusia a intensificat desfășurarea forțelor Wagner în Sahel, subliniind importanța lor strategică pentru Kremlin. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că grupul Wagner va rămâne în Mali și în Republica Centrafricană. „Această activitate va continua,” a spus Lavrov.

XS
SM
MD
LG