Linkuri accesibilitate

Noi tensiuni în relațiile dintre SUA și Coreea de Nord


Mike Pompeo la o întîlnire anterioară cu Kim Yong Un
Mike Pompeo la o întîlnire anterioară cu Kim Yong Un

Mike Pompeo: „Dacă cererile noastre sînt banditești atunci întreaga lume este una de bandiți”.

Informatii contradictorii cu privire la mersul negocierilor dintre Statele Unite si Corea de Nord cu privire la chestiunea denuclearizarii. Cu ce s-a soldat recenta vizita a secretarului de stat, Mike Pompeo? – O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link direct

Cele intimplate in contextul vizitei secretarului de stat Pompeo, la Fenian, au readus in memorie practici mai vechi ale regimului comunist si confirmă temerile celor care sint sceptici cu privire la aceasta inca nedefinita, intelegere cu privire la arsenalul nuclear al lui Kim Jong Un.

Dupa ce Ministerul nord-corean de externe a caracterizat pe negociatorii americani ca avind „o mentalitate bandideasca”, Pompeo a spus ca criticile regimului de la Fenian sint nefondate. Initial, secretarul de stat aratase ca in cele doua zile ale vizitei sale au fost realizate progrese, pentru ca apoi declaratii oficiale si de presa ale regimului sa-l contrazica, cel putin asa a parut sa se intimple.

„Dacă cererile noastre sint banditești atunci întreaga lume este una de bandiți” – a spus seful diplomatiei americane, amintind ca denuclearizarea Coreei de Nord a fost ceruta de Consiliul de Securitate ONU. Pompeo a repetat ca, in ciuda pronuntarilor publice, care par sa sugereze altceva, partile au realizat progrese, aratind ca omologul sau Kim Yong Chol a negociat „de buna credinta” in timpul discutiilor. Pompeo a mai spus ca Statele Unite si puterile lumii vor continua sa mentina sanctiuni economice impotriva Coreei de Nord, pina cind cererile sint satisfacute.

In comunicatul Ministerului de Externe de la Fenian se arata ca Statele Unite au formulat „cereri unilaterale si banditesti”. Pe de alta parte, Mike Pompeo a declarat ca regimul nord-corean nu este impotriva denuclearizarii complete, verificabile si ireversibile, in ciuda faptului ca comunicatul ministerului pare sa puna la indoiala o astfel de premiza.

Sud-coreenii, care au incurajat contactele diplomatice de la initierea lor si care au cel mai mult de pierdut, in cazul unei confruntari au tinut sa puna cele intimplate in context, precizind ca este doar un prim pas si adaugind ca obstacolele si tacticile sint firesti intr-o negociere.

Analisti spun ca abordarea imprevizibila este tipica regimului nord-corean. Apoi, nord-coreenii mai stiu ca presedintele Trump a prezentat de-acum negocierea ca un succes, inainte ca ea sa fie concretizata si finalizata si din aceasta cauza si-a redus propriul spatiu de manevra.

Si mai exista si factorul China, cu care Trump s-a angajat in inceputul unui razboi comercial, Beijinul avind cea mai mare influenta asupra Fenianului. Ramine de vazut cum va reactiona Trump, daca va reactiva sau nu optiunea agresiva cu care acest proces a debutat.

XS
SM
MD
LG