Linkuri accesibilitate

Noii director ANRE și independența instituției


Rocada de cadre a guvernării dominate de PD.

Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe a desemnat în urma unui concurs candidaţii pentru funcţia de directori în Consiliul de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Este vorba de deputatul coaliţiei majoritare Ştefan Creangă, foştii vicepremieri Octavian Calmîc şi Eugen Carpov, precum şi preşedintele Curţii de Conturi Veaceslav Untilă. S-ar putea ca noii directori să fie confirmați încă de actualul Parlament, care mai are programată o scurtă sesiune în februarie, înainte de alegerile generale din 24 februarie. Mulți experți financiari atrag atenția că ar fi o nouă încercare a guvernării democrate de a numi persoane loiale în fruntea ANRE. Oricum, independenţa agenției de politic este pusă la îndoială de mai multă vreme.

Desemnarea celor patru politicieni loiali guvernării în funcții decizionale nu i-a surprins pe experții din domeniu. Fostul director general al ANRE, Victor Parlicov, se aștepta la o asemenea evoluție. Încă de la lansarea concursului public el își exprimase părerea că numirea noilor funcționari se va face exclusiv pe criterii politice.

El aminteşte că acest concurs pentru selectarea directorilor ANRE a fost anunţat după ce toţi foştii directori, inclusiv cel general Tudor Copaci, şi-au anunţat surprinzător demisia înainte de termen invocând motive persoanele. S-a întâmplat în decembrie anul trecut când s-a produs un val de plecări din mai multe instituţii, inclusiv Curtea Constituţională, Consiliul Audiovizualului, Consiliul Concurenţei şi Curtea de Conturi. Au urmat mutări de cadre efectuate la repezeală şi în lipsă de competiţie chiar şi acolo unde aceasta ar fi fost oarecum obligatorii. În cazul directorilor ANRE s-a făcut totuşi un concurs public, dar etapa de interviuri ce s-a încheiat azi a decurs cu uşile închise.

Expertul Victor Parlicov crede că numirile şi mutările de cadre, inclusiv la ANRE ar avea legătură cu alegerile din februarie, mai exact cu dorinţa guvernării de a numi în funcţii-cheie persoane cât mai loiale.

Victor Parlicov
Victor Parlicov

„Este practic o rotaţie de persoane afiliate PD care îşi consolidează poziţiile înainte de alegerile parlamentare numind oameni loiali în funcţii pe o perioadă cât mai lungă. Miza este menţinerea controlului asupra unor instituţii pe o perioadă cât mai lungă, de până la şase ani. Dacă ne mai uităm şi la context, cum au

Miza este menţinerea controlului asupra unor instituţii pe o perioadă cât mai lungă, de până la şase ani...

fost demisii stranii şi numiri peste noapte inclusiv şi la Curtea Constituţională, vă dați seama că asta este parte dintr-un proces mai amplu. Repet, PD îşi consolidează poziţiile, înainte de perioada electorală, numindu-şi oameni loiali în funcţii în cât mai multe instituţii.”

Victor Parlicov crede că cei patru candidaţi propuşi la şefia ANRE vor fi confirmaţi de actualul Parlament. Deputatul majorităţii parlamentare Ştefan Creangă ar putea fi numit director general al ANRE, iar celelalte poziţii le vor reveni foştilor vicepremieri Octavian Calmîc şi Eugen Carpov, precum şi lui Veaceslav Untilă, funcţia căruia de director al Curţii de Conturi i-ar putea reveni lui Viorel Chetraru, de curând promovat în această instituţie.

Parlicov anticipa anterior că cel de-al cincilea fotoliu de director al ANRE i-ar putea reveni omului de afaceri Dan Bîrsă, care ar avea legături directe sau indirecte cu guvernarea democrată. Numai că, potrivit Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe doar primii patru candidaţi au acumulat un număr suficient de puncte pentru a fi propulsați la șefia ANRE.

Victor Parlicov observă că şi până acum reglementatorul, care prin definiţie ar trebui sa fie unul independent, a fost dominat politic şi s-a supus indicaţiilor puterii.

Independenţa regulatorului energetic a fost pusă la îndoială după numeroasele interventii ale premierului Pavel Filip, care fie anticipa, fie solicita micşorări de tarife la carburanți, gaze sau curent, tarife ulterior aprobate de respectiva instituție.

Democrații au negat până acum presupusa ghidare din umbra a mutărilor de cadre din diverse instituții-cheie.

Deputatul democrat Sergiu Sârbu ne-a spus azi că actualul legislativ ar urma să se întrunească într-o scurtă sesiune în februarie. Deşi nu mai poate adopta legi organice, legislativul e în drept să voteze numiri în diverse funcţii, inclusiv înscăunarea noilor directori ai ANRE.

Previous Next

XS
SM
MD
LG