Linkuri accesibilitate

„Nomazii digitali” aleg Belgradul


„Nomazii digitali” aleg Belgradul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:22 0:00

„Nomazii digitali” aleg Belgradul

„Nomad digital” nu este o meserie, este un mod de viață. Cu un job legat de Internet, „nomazii digitali” au libertatea de a alege unde să locuiască. În loc de destinații exotice, unii aleg Serbia. În felul acesta, Belgradul a devenit al șaptelea cel mai bun oraș din Europa pentru viața și munca „nomazilor digitali”, cel puțin așa susține un top realizat de site-ul „Nomad List”.

Serbia - printre primele destinații alese de „nomazii digitali”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:08 0:00
Link direct

Stefan Katanić și echipa lui din agenția de marketing Veza Digital s-au mutat din Canada la Belgrad. Aceștia au trecut oceanul în dorința de a putea munci oricând și de oriunde.

„O oportunitate de a obține venit fără să fie nevoie să mergi într-o anumită locație și să o faci online – de acasă, de la un loc de „co-working” sau de la o cafenea frumoasă cum este aceasta din Belgrad – iată ce înseamnă acest lucru pentru mine”, spune Stefan Katanić, partener la agenția de marketing „Veza digital“.

În ultimii șapte ani Stefan a trăit în mai multe țări, dar Serbia a devenit sediul companiei sale în mai 2020...

„Cel mai puternic argument pentru a veni la Belgrad a fost că putem angaja talente locale, acesta a fost marele avantaj pentru noi. Realitatea este că cele mai multe companii din America de Nord, în special din Toronto, își externalizează cea mai mare parte a activității IT și digitale către Europa de Est, Serbia și restul Balcanilor”, mai spune Stefan Katanić.

În cazul „nomazilor digitali”, securitatea personală și costurile pentru infrastructură sunt principalele criterii pentru alegerea destinației. Pe pagina „Nomad List” în prima jumătate a anului 2020 Belgradul a fost listat pe locul șapte printre orașele cele mai atractive pentru muncă și viață, după Berlin și Lisabona. Dar mai sunt multe de făcut pentru ca orașul să devină și mai atractiv pentru angajații din IT, spune Kristina Jazinka Nikolić, de la Accelerator Lab al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, PNUD.

„Am înțeles că trebuie să creăm un spațiu în online care să ofere toate informațiile relevante „nomazilor digitali” despre șederea la Belgrad – de la informații despre viză, cazare, de unde să poate închiria o masă sau un birou în spații de co-working și așa mai departe”.

Arturo De Corte este din Venezuela și este unul dintre „nomazii digitali” stabilit în Serbia. El a venit în Novi Sad în 2015. În prezent el este blocat în Spania din cauza pandemiei. Arturo spune că a ales Serbia pentru „un mod de viață pozitiv”. Dar care este situația cu afacerile?

„Este greu să operezi în Serbia atunci când vine vorba despre efectuarea plăților, trimiterea banilor, primirea banilor, este chiar foarte greu, spune Arturo De Corte. De exemplu, acum sunt în Spania și pot să folosesc contul meu de PayPal și să primesc bani, să trimit bani, să îmi conectez cardul și totul funcționează foarte bine. Dar acolo este greu, pentru că, fiind o bancă din Serbia, PayPal nu o acceptă”.

Nomazii digitali rămân în Serbia în medie cam trei luni...

Experții locali se gândesc cum ar putea să-i motiveze să rămână mai mult timp. Iată ce soluții vede Kristina Jazinka Nikolić, de la PNUD Accelerator Lab:

„Dacă facem din Belgrad un loc în care să fie plăcut să trăiești, să muncești, să investești și să-ți petreci timpul liber, atunci acest oraș va fi mai bun pentru cei care locuiesc în el. Poate că oamenii vor pleca mai puțin (din țară), poate vom crea un mediu mai pozitiv pentru ca oamenii să revină - nomazi digitali, străini, dar și diaspora noastră.”

Anul trecut, 11.119 persoane au primit permis temporar de ședere în Serbia. 70% dintre solicitanți au declarat că vin în țară pentru angajare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG