Linkuri accesibilitate

Nord Stream 2 a înființat o filială germană pentru a se conforma legilor locale


Operatorul controversatului gazoduct Nord Stream 2, care va alimenta Germania și restul Europei cu gaze direct din Rusia, ocolind Ucraina, a creat o filială germană pentru a aduce proiectul în conformitate cu legislația locală. Nord Stream 2 AG a anunțat miercuri, din 26 ianuarie, că filiala, Gas for Europe GmbH, va deveni proprietara și operatorul porțiunii de 54 de kilometri a conductei submarine din apele teritoriale germane și a instalațiilor de pe coasta Mării Baltice a Germaniei.

Autoritatea de reglementare a rețelelor din Germania a anunțat în noiembrie că a suspendat procesul de certificare a conductei – proiect finalizat care a costat 12 miliarde de dolari – până ce sunt îndeplinite toate cerințele legislației germane.

Concernul rus Gazprom deține jumătate din acțiunile operatorului conductei, Nord Stream 2 AG, firmă cu sediul în Elveția. Restul acționarilor sunt companii energetice europene.

Autoritatea de reglementare germană a declarat agenției de presă AFP că procesul de certificare rămâne suspendat până când activele și resursele umane sunt transferate filialei din Germania.

Conducta este un proiect extrem de controversat, mai ales acum, pe fundalul crizei de la granița Ucrainei dar Germania continuă să susțină că este vorba de un proiect care trebuie tratat strict comercial, fără conotații politice. Cu toate acestea, noul guvern de la Berlin a declarat că va renunța la Nord Stream 2 dacă Rusia atacă Ucraina.

Criticii proiectului, mai ales în Statele Unite, atrag atenția că noua conductă va mări și mai mult dependența Europei de gazul rusesc. În acest moment, Rusia acoperă în jur de 35% din necesarul european.

Ucraina este îngrijorată că pierde milioane de dolari taxe de tranzit pentru gazul rusesc care nu va mai trece prin sistemul tradițional de conducte terestre.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG