Linkuri accesibilitate

Nosatîi: Armata poate face față la eventualele provocări din Transnistria | Stocurile de securitate de gaze vor fi mărite


Un avion militar american livrează echipamente pentru Armata Națională a R. Moldova, Chișinău, septembrie 2021
Un avion militar american livrează echipamente pentru Armata Națională a R. Moldova, Chișinău, septembrie 2021

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • „Forțele armate ale Republicii Moldova au suficiente forțe și mijloace pentru a face față la provocările care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc staționat ilegal pe teritoriul republicii”, a declarat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, într-un interviu acordat Radio România Actualități, transmite Radio Chișinău. Ministrul a menționat în interviu că, momentan, probabilitatea unei confruntări militare sau agresiuni cu caracter militar direct împotriva Republicii Moldova este scăzută.
  • Bugetul de stat pentru anul 2023 a fost majorat cu 1,4 miliarde de lei, scrie mold-street.com. Banii vor fi folosiți pentru majorarea Fondului rutieri cu 736 de milioane de lei, pentru întreprinderile mici și mijlocii - peste 300 de milioane de lei, dar și pentru majorarea fondurilor pentru dezvoltare regională și dezvoltarea agriculturii.
  • Agora.md notează că stocurile de securitate de gaze naturale ale R. Moldova vor fi mărite, de la 22,8 milioane la 45,6 milioane de metri cubi, sau de la 4 zile de consum mediu în perioada de iarnă la 8 zile. Decizia a fost aprobată la ședința din 31 mai a Guvernului. „Aceste stocuri sunt destinate pentru consum doar în situații excepționale și nu se referă la toate stocurile pe care le are Energocom. Este vorba despre creșterea treptată a securității energetice și urmează să ajungem până la stocuri de 10 zile de consum mediu în perioada de iarnă”, a spus ministrul Energiei, Victor Parlicov.
  • Fostul deputat socialist Ghenadi Mitriuc a fost constatat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) cu o diferență substanțială și deținerea averii cu caracter nejustificat, în mărime de peste 280 de mii de lei, scrie zdg.md. Controlul averii și intereselor personale a fost inițiat de către un inspector de integritate al ANI pentru 9 decembrie 2014 – 21 martie 2019, perioadă în care Ghenadi Mitriuc a deținut funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, interes a trezit reportajul realizat de PRO TV despre pregătirea trenurilor care vor transporta pe 1 iunie peste o mie de persoane la summit-ul european de la Bulboaca, Anenii Noi. Angajații CFM au reparat și spălat vagoanele. Lucrările au costat peste patru milioane de lei, bani luați din bugetul de stat, remarcă autorii reportajului.
  • Pe Instagram, popular a fost postarea TV8. Este vorba despre știrea că Maia Sandu va candida pentru un al doilea mandat prezidențial. Anunțul a fost făcut de către președintă într-un interviu pentru agenția de știri americană Bloomberg.
XS
SM
MD
LG