Linkuri accesibilitate

Nou ajutor militar american pentru Ucraina, de 400 milioane de dolari


Sistem de rachete HIMARS folosit de armata ucraineană pe linia frontului în nordul regiunii Herson, 5 noiembrie 2022
Sistem de rachete HIMARS folosit de armata ucraineană pe linia frontului în nordul regiunii Herson, 5 noiembrie 2022

Statele Unite vor trimite Ucrainei noi materiale militare în valoare de 400 de milioane de dolari, pe fondul temerilor că asistența americană pentru Kiev în războiul cu Rusia s-ar putea reduce puțin dacă republicanii preiau controlul asupra Congresului de la Washington.

Mai mulți oficiali au spus Associated Press că Ucraina va primi mari cantități de muniții și în premieră sisteme antiaeriene de înaltă mobilitate Avenger. Vor fi trimise de asemenea muniții pentru High Mobility Artillery Rocket Systems, cunoscute ca HIMARS, folosite cu mare succes de Ucraina în contraofensiva împotriva rușilor. Pachetul de ajutoare cuprinde de asemenea obuze și rachete pentru sistemul antiaerian Hawk.

Cu aceste noi ajutoare, Statele Unite vor fi contribuit cu peste 18,6 miliarde de dolari la înarmarea Ucrainei după atacarea ei de către Rusia la 24 februarie.

Oficiali americani au spus sub condiția anonimatului că noul pachet de asistență se va elibera printr-o procedură subordonată președintelui, care permite Pentagonului să ia materialul din propriile depozite.

Miercuri, când a fost întrebat despre asistența pentru Ucraina, președintele democrat Joe Biden s-a declarat optimist că ea va continua în spirit „bipartizan”, chiar dacă republicanii vor prelua controlul asupra ambelor camere ale Congresului.

XS
SM
MD
LG