Linkuri accesibilitate

Nou avertisment american la adresa Rusiei cu privire la escaladarea presiunilor asupra Ucrainei


Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Washington, 31 martie 2021.
Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Washington, 31 martie 2021.

Statele Unite au avertizat joi Rusia împotriva oricărei încercări de intimidare a Ucrainei, în urma mişcărilor de trupe ruse de la frontiera ucraineană, pe care Kievul le consideră drept provocări. „Ne opunem oricărui act agresiv care are ca scop intimidarea sau ameninţarea partenerului nostru, Ucraina" a declarant purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat joi împotriva riscului unor provocări ruseşti în estul separatist, deşi Moscova a transmis Kievului şi Occidentului să nu se "alarmeze" din cauza deplasărilor sale de trupe la frontiera ucraineană.

Pentagonul este în alertă în contextul intensificării activităţilor Rusiei în Europa de Est şi Arctica în această săptămână, o nouă provocare pentru administraţia Biden, au afirmat miercuri oficialităţi militare americane, potrivit politico.eu.

Pe de altă parte, tot joi, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că orice încercare de a începe un nou conflict militar în estul Ucrainei ar putea duce la distrugerea acestei țări, potrivit unei relatări TASS preluată de Reuters.

Remarca lui Lavrov vine după ce tot joi ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a avertizat cu privire la o „agravare sistematică” a situației de securitate în estul țării sale și în peninsula Crimeea. Kievul susține că separatiștii ruși încalcă sistematic un acord de încetare a focului din iulie, și acuză Moscova că își concentrează armata la granița cu Ucraina.

Kremlinul a afirmat în 1 aprilie că recentele mișcări de trupe și armament în apropierea graniței cu Ucraina sînt menite să asigure securitatea Rusiei și nu amenință pe nimeni. Vorbind la o conferință de presă prin telefon, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov le-a apus reporterilor că Moscova își mișcă trupele în Rusia așa cum crede de cuviință, și că țara sa trebuie să fie vigilentă din cauza activității intense a trupelor NATO în jurul granițelor rusești.

Miercuri, Statele Unite s-au declarat preocupate de ceea ce consideră a fi o creștere a presiunilor Rusiei asupra Ucraina, după ce s-a relatat despre noile concentrări de trupe rusești la granițele cu Ucraina și în peninsula Crimeea, anexată abuziv de Rusia în 2014. Secretarul de stat american Antony Blinken a reafirmat sprijinul țării sale pentru Ucraina, despre care spus că confruntată cu „o Rusie din ce în ce mai agresivă”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG