Linkuri accesibilitate

Nou program guvernamental pentru învățarea limbii române | „Air Moldova” continuă să anuleze mai multe zboruri


 Potrivit Executivului, actualul program, spre deosebire de cel precedent, prevede și instruirea populației adulte, nu doar a preșcolarilor, elevilor și studenților.
Potrivit Executivului, actualul program, spre deosebire de cel precedent, prevede și instruirea populației adulte, nu doar a preșcolarilor, elevilor și studenților.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Ziarul de Gardă scrie despre noi oportunități de învățare a limbii române, prin intermediul unui program național aprobat, pe 7 martie, de Guvern, la inițiativa Ministerului Educației și Cercetării. Potrivit Executivului, actualul program, spre deosebire de cel precedent, prevede și instruirea populației adulte, nu doar a preșcolarilor, elevilor și studenților. Documentul la care fac trimitere reporterii mai prevede că circa 6 mii de cadre didactice și de conducere vor fi instruite pentru cunoașterea limbii române. Totodată, alte 13 mii de persoane adulte din diverse categorii profesionale (justiție, medicină, economie, arte, administrație publică centrală și locală), inclusiv persoane adulte refugiate din Ucraina vor învăța limba română la cursuri.
  • Socialiștii cer actualizarea acordurilor existente în cadrul CSI, titrează newsmaker.md, care scrie că Partidul Socialiștilor a participat la masa rotundă internațională „Comunitatea Statelor Independente (CSI) în sistemul intereselor naționale”. Potrivit unui comunicat al PSRM, citat de reporteri, „în condițiile în care conducerea Republicii Moldova promovează o politică externă complexă în direcția integrării europene, cooperarea cu CSI rămâne o componentă importantă a sistemului de interese naționale al Republicii Moldova”. Socialiștii mai notează că „CSI păstrează perspectivele și potențialul de dezvoltare pentru Republica Moldova ca un spațiu în care sunt concentrate interese vitale în domeniul agricol, industrie, comerț, energetică și protecția drepturilor cetățenilor.”
  • Agenția de presă „IPN” îl citează pe ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, care a anunțat că tinerii specialiști în domeniul educației vor beneficia de suport din partea statului în primii 5 ani de activitate. El a explicat dacă până acum tinerii specialiști beneficiau de câte 40 de mii de lei anual, în primii 3 ani de activitate, Guvernul a decis să extindă acest termen până la 5 ani. Potrivit ministrului, sprijinul oferit de stat le va permite tinerilor specialiști să se axeze pe activitatea didactică și să progreseze în carieră pentru a obține un salariu mai mare. Anatolie Topală a mai spus că statul își propune să intensifice discuțiile despre rolul educației și al profesorului în societate și să stimuleze financiar tinerii să aleagă domeniul pedagogiei.
  • Jurnaliștii de la portalul mold-street.com scriu că circa 55 la sută dintre companii nu supraviețuiesc mai mult de un an. Datele au fost prezentate în contextul aprobării de către executiv a așa-numitului pachet de dereglementare, care prevede schimbări în domeniile IT, digitalizare și comunicații electronice. Totodată, potrivit noilor reglementări, în primii trei ani de activitate a întreprinderilor mici și mijlocii, organul de control nu va avea dreptul să aplice sancțiuni sau măsuri restrictive, cu excepția cazurilor în care se vor comite infracțiuni grave.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • „Copiii de la o grădiniță din Bălți, bătuţi și umiliţi de educatoare și dădacă...” – este titlul unui material publicat de jurnal.md, care a fost printre cele mai populare pe Facebook-ul moldovean în ultimele 24 de ore. Jurnaliștii notează că abuzurile la care erau supuşi copiii, cu vârste cuprinse între doi și trei ani, au fost descoperite de părinţi. Aceștia au decis să facă înregistrări pentru a înțelege ce să întâmplă de fapt în instituție în lipsa lor, după ce unii micuții refuzau să meargă la grădiniță și plângeau în fiecare dimineață când erau lăsați cu dădaca și educatoarea.
  • Pe Intagram, a trezit interesul internauților o postare a tv8.md, în care se spune că Air Moldova reduce frecvența săptămânală a unor zboruri, fiind anulate mai multe zboruri programate pentru 7 si 8 martie. Reporterii mai precizează că Autoritatea Aeronautică Civilă monitorizează îndeaproape situația curentă a operatorului aerian și a demarat o anchetă în scopul stabilirii motivelor care au stat la baza deciziilor Air Moldova.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG