Linkuri accesibilitate

Noua bașcană și fugarul Ilan Șor în Israel | Gaze naturale mai ieftine, dar nu pentru toți


Proaspăt aleasă în funcția de bașcan al UTA Găgăuzia, Eugenia Guțul, și deputatul fugar Ilan Șor
Proaspăt aleasă în funcția de bașcan al UTA Găgăuzia, Eugenia Guțul, și deputatul fugar Ilan Șor

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Autoritățile investighează un dosar de defrișare ilegală a peste 1400 de arbori din Hâncești, cu un prejudiciu de peste 680 mii de lei, scrie zdg.md. Pe dosar au fost autorizate 13 percheziții, în Hâncești și Chișinău, inclusiv la o fabrică de paleți din raionul Hâncești. Procurorii au anunțat că au depistat cantități de lemn fără acte de proveniență și au ridicat pentru cercetare documente contabile, registre neoficiale despre banii primiți și lemnul aflat în gestiune la întreprinderea de silvicultură din Hâncești. De asemenea, au fost depistate și zeci de copii ale actelor de identitate a persoanelor presupus interpuse, prin intermediul cărora au fost decontat/comercializat lemnul, precum și procuri de la primărie pentru eliberarea/vânzarea lemnului către alte persoane.
  • Directorul și vicedirectorul companiei „Air Moldova” au fost trimiși pe banca acuzațiilor pentru că au cauzat un prejudiciu de peste 120 de milioane de lei, transmite newsmaker.md. Potrivit anchetei, directorul general și vicedirectorul Întreprinderii de Stat Compania Aeriană „Air Moldova”, în perioada anilor 2018-2019, ar fi cauzat un prejudiciu de circa 36 de milioane de lei statului și Agenției Proprietăți Publice și un prejudiciu de peste 80 de milioane de lei persoanei juridice, cu care avea semnat contractul de wet-lease nr. 0285 din 17.05.2018.
  • Mold-street.com scrie că în timp ce populația achită 29 de lei pentru nu metru cub de gaze naturale, undele companii plătesc doar 14 lei. Autorii materialului scriu că în facturile consumatorilor casnici sunt incluse și devierile tarifare, care reprezintă 24% din valoarea facturii. Asta în timp ce piața gazelor este liberalizată și unii traderi importă gaze la prețuri mai mici și le vând unor companii de 2-3 ori mai ieftin: 11-14 lei pentru un metru cub.
  • Proaspăt aleasă în funcția de bașcan al UTA Găgăuzia, Eugenia Guțul a mers în vizită la liderul partidului Șor în Israel. Într-o întâlnire cu Ilan Șor cei doi au pus la punct planul de acțiuni în autonomie. Cel puțin aceasta comunică Șor, potrivit agora.md.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, Europa Liberă Moldova a distribuit una dintre cele mai populare postări despre anunțul președintei R. Moldova, Maia Sandu, cu privire la crearea unui centru „pentru combaterea propagandei”, numit „Patriot”. „Pentru că nu poate ajunge la noi cu tancuri, Kremlinul sponsorizează cu sume imense răspândirea minciunii în mass-media și pe rețele sociale, finanțează cu bani murdari grupări criminale, care încearcă să ne oprească din drumul nostru de a dezvolta țara...”, a spus președinta.
  • Pe Instagram, interes a trezit postarea TV8, potrivit căreia de 1 iunie, când este marcată Ziua Copilului, în capitală nu vor fi organizate evenimente sau alte distracții așa cum se obișnuia în alți ani. Accesul pe mai multe străzi din centrul Chișinăului va fi restricționat, din cauza măsurilor de securitate luate în contextul organizării summitului Comunității Politice Europene în R. Moldova.
XS
SM
MD
LG