Linkuri accesibilitate

Noua componență a CNESP declară stare de urgență în sănătate publică la nivel național


Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco
Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco

Într-un briefing de presă, ministra Sănătăţii, Ala Nemerenco, a anunţat noile măsuri aprobate în cadrul şedinţei Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică. A fost prima ședință în care aceasta comisie s-a întrunit într-un format nou.

Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP) a instituit, începând cu 10 septembrie, stare de urgență în sănătate publică la nivel național până pe 30 octombrie și a stabilit un șir de noi măsuri anti-COVID. Astfel, începând cu 11 septembrie, persoane de la vârsta de 18 ani în sus vor avea acces la evenimentele desfășurate în aer liber precum spectacole, concerte, festivaluri și de asemenea, la evenimentele din spații închise precum cluburile de noapte, ringurile de dans, teatrele, cinematografele, sălile de concerte, alte evenimente - în baza certificatului de vaccinare contra COVID-19, pe suport de hârtie sau în formă electronică, care este valabil la 14 zile de la schema completă de vaccinare sau prezentarea rezultatului negativ al unui test PCR COVID-19, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test Antigen rapid pentru infecția COVID-19, nu mai vechi de 48 de ore, sau prezentarea concluziei medicale confirmative în cazul persoanelor care avut COVID-19 în perioada cuprinsă între a 15-a zi și 180-a zi de la infectare, sau un act de prezență a anticorpilor anti-COVID-19, cu o durată de valabilitate 90 zile din data efecturării investigației”, a declarat ministrul Sănătății.

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a stabilit și pragurile de alertă de Covid: Verde - incidența sub 50 la 100 de mii de populație;

Galben - incidența 50-99 de cazuri la 100 de mii de populație; Portocaliu - incidența 100-249 de cazuri la 100 de mii de populație; Roșu - incidența 250 de cazuri sau mai mult la 100 de mii de populație. Pragul de alertă la nivel național va fi stabilit în fiecare zi de luni.

Astfel, potrivit ultimelor date privind numărul cazurilor noi de Covid, 311 localități sunt sub cod portocaliu, iar 178 - sub cod roșu, inclusiv Chișinău și Bălți. Pentru Chișinău și Balți studenții vor trece la învățat în regim online, pe când copiii de la școală, indiferent de zonă, își vor continua lecțiile cu prezență fizică, dar cu certificat COVID.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG