Linkuri accesibilitate

Noul gazoduct inaugurat în Bulgaria, considerat o „eliberare” de importurile rusești


Protestatară cu un afiș pe care scrie în bulgară „Libertate sau Gazprom” în timpul unui protest în centrul Sofiei, în fața clădirii Președinției bulgare. 10 august 2022
Protestatară cu un afiș pe care scrie în bulgară „Libertate sau Gazprom” în timpul unui protest în centrul Sofiei, în fața clădirii Președinției bulgare. 10 august 2022

O nouă conductă de gaze naturale din Grecia către Bulgaria a intrat în funcțiune la 1 octombrie, marcând un pas important în direcția eliberării acestei țări și a altora de dependența de importurile de energie din Rusia.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-a aflat la Sofia cu această ocazie, a declarat că gazoductul Gas Interconnector Grecia-Bulgaria va contribui la limitarea capacității Moscovei de a exercita presiuni asupra membrilor Uniunii Europene și a altor țări.

„Această conductă schimbă situația securității energetice pentru Europa", a declarat von der Leyen. „Acest proiect înseamnă libertate”. Evenimentul de punere în funcțiune a fost găzduit de președintele bulgar Rumen Radev și au participat președintele azer Ilham Aliev și premierul grec Kyriakos Mitsotakis, precum și președinții Serbiei și Macedoniei de Nord. De asemenea, a participat și prim-ministrul român Nicolae Ciucă.

Proiectul a fost conceput în 2009, când Rusia a oprit unilateral tranzitul de gaze prin Ucraina, lăsând Bulgaria și alte țări din regiune fără gaze timp de aproximativ o săptămână. Construcția gazoductului a devenit și mai presantă la sfârșitul lunii aprilie, când Moscova a întrerupt livrările de gaze către Bulgaria, după ce Sofia a respins cererea de a plăti livrările în ruble rusești.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG