Linkuri accesibilitate

Noul guvern condus de Natalia Gavrilița a depus jurământul


Cabinetul condus de Natalia Gavrilița împreună cu președinta Maia Sandu
Cabinetul condus de Natalia Gavrilița împreună cu președinta Maia Sandu

Cu 61 de voturi în Parlament, toate din partea PAS, cabinetul de miniștri propus de Natalia Gavrilița a fost învestit în funcție. Tot astăzi guvernul a depus și jurământ în fața președintei Maia Sandu, urmând ca noii miniștri să fie prezentați echipelor pe care se așteaptă să le conducă în următorii ani. Executivul a fost votat doar de fracțiunea PAS, deputații din partidul Șor și cei din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au anunțat că nu acordă vot de încredere pentru guvernul Gavrilița.

Noul guvern condus de Natalia Gavrilița a depus jurământul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:09 0:00
Link direct

Reforma justiției, eliminarea corupției, crearea locurilor de muncă bine plătite, reducerea sărăciei, majorarea pensiilor – sunt câteva dintre prioritățile guvernului pe care îl va conduce Natalia Gavrilița. Prezentând deputaților programul intitulat „Moldova vremurilor bune”, șefa executivului a promis că noul guvern va fi diferit de cele care s-au perindat în fruntea țării de-a lungul anilor.

Vom face tot posibilul să recuperăm banii din miliard, vom ținti confiscarea averilor celor corupți...
Natalia Gavriliță, prim-ministră

„Acest guvern nu va fura, nu va crea legi care să permită furtul, nu va crea companii abonate la achiziții, nu va privatiza pentru feciori și fini proprietățile statului și nu va proteja escrocii și bandiții și monopolurile care jecmănesc oamenii acestei țări. Mai mult, vom curăța instituțiile statului de oameni corupți. Vom face tot posibilul ca justiția să se curețe de grupurile de interese care vând decizii și protejează hoții. Vom face tot posibilul să recuperăm banii din miliard, vom ținti confiscarea averilor celor corupți și din acei bani vom repara școli, aziluri, case de cultură și drumuri.”

Natalia Gavrilița spune că a moștenit o situație grea de la fostele guvernări. Între altele, a vorbit despre un sistem de pensii depășit, un sistem de educație care nu este adaptat la cerințele pieței de muncă și unul de sănătate care „cu greu a putut face față pandemiei”. Iată argumente invocate de șefa guvernului:

„Înainte de COVID-19, a patra parte din populația țării trăia sub limita pragului de sărăcie absolută, iar fiecare a zecea persoană nu avea resurse nici pentru necesarul de consum alimentar. Circa 30% din drumurile naționale se aflau în stare mediocră, iar 35% în stare rea sau foarte rea. Aproape 50% din gospodăriile casnice rurale nu au acces la surse sigure de apă, iar pentru 90% de gospodării sobele tradiționale sunt principalele surse de încălzire pe timp de iarnă – un simptom al sărăciei energetice.”

Șefa guvernului Natalia Gavrilița și președinta Maia Sandu
Șefa guvernului Natalia Gavrilița și președinta Maia Sandu

Licențiată în drept internațional și cu un master în administrație publică la prestigioasa Școală de guvernare J.F. Kennedy a Universității Harvard, Natalia Gavrilița a deținut anterior și funcția de ministră a finanțelor în guvernul condus de Maia Sandu și a activat în calitate de secretar de stat la Ministerul Educației.

Șefa executivului a precizat că majoritatea miniștrilor din cabinetul său au experiență în domeniul asociativ și legături strânse în afara țării, prin urmare, pe plan extern prioritățile guvernului vor fi semnarea unui nou memorandum de țară cu FMI, o cooperare de durată cu Uniunea Europeană și monitorizarea constantă a modul în care sunt atrase și utilizate fondurile externe.

Guvernul Nataliei Gavrilița a primit vot de încredere din partea a 61 de deputați, toți membri ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Partidul Șor a anunțat în ajunul ședinței că nu va vota pentru noul executiv, iar de la tribuna Parlamentului, secretara fracțiunii, Marina Tauber, a anunțat motivele.

„Când noi nu am auzit că cineva nu are nevoie de voturile noastre, eu cred că această adresare din partea dnei Gavrilița a fost cetățenilor noștri. 90 de mii de cetățeni care au votat Partidul Politic Șor nu sunt și, probabil, nu o să fie niciodată auziți. (...) Fracțiunea partidului Șor vă dorește succese. Noi nu vom vota pentru Dvs. și pentru cabinetul Dvs. de miniștri, deși trebuie să recunoaștem că în garnitura propusă de Dvs. și de partidul PAS sunt mulți profesioniști. Sperăm că o să vă meargă.”

Noul cabinet la ceremonia de depunere a jurământului
Noul cabinet la ceremonia de depunere a jurământului

Socialistul Vlad Batrîncea, vicepreședinte al Parlamentului, i-a reproșat premierului Gavrilița că a fost prea declarativă și că nu ar fi înțeles „ce povară revine actualului guvern”. Batrîncea a declarat că fracțiunea pe care o reprezintă va fi în opoziție față de executiv, însă a insistat pe termenul de „opoziție constructivă”.

Vom fi o poziție pro-activă, nu suntem în opoziție față de poporul R. Moldova...
Vlad Bătrâncea, PSRM

„Vom fi o poziție pro-activă, competentă, dar totodată noi nu suntem în opoziție față de poporul R. Moldova. Noi vom vota mai multe inițiative importante pentru că ele vin în susținerea cetățeanului. (...) Noi înțelegem foarte bine că dacă veți avea rezultate, acesta va fi și rezultatul la cei 101 deputați votați de oameni. Vă chem să vă coborâți pe pământ: mai puține declarații și mai multe acțiuni. Dacă vom vedea acțiuni și idei sănătoase, noi vom susține, evident, aceste inițiative.”

Cei 16 membri ai cabinetului de miniștri în frunte cu Natalia Gavrilița au depus astăzi jurământul la președinție, șefa statului, Maia Sandu, i-a îndemnat „să-și facă lucrul cu onoare”. La ședință a luat parte și bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, care este din oficiu membru al guvernului.

XS
SM
MD
LG