Linkuri accesibilitate

„Nu este normal să acorzi independență totală unui sistem corupt” (Președinta Maia Sandu despre justiție)


Președinta Maia Sandu în redacția Europei Libere, Chișinău, 22 august 2021.

Președinta Maia Sandu a reafirmat că în pofida criticilor venite din partea unor organizații ale societății civile, reformelor propuse de majoritatea parlamentară PAS, vor fi adoptate și implementate pentru că: „Sistemul nu se poate curăța de unul singur, noi am văzut asta, nici sistemul judecătoresc nu se poate curăța și nici sistemul procuraturii. Soluția pe care o vedem noi și pe care o să insistăm este o evaluare eternă extraordinară a judecătorilor și a procurorilor...”

Într-un interviu duminică, 22 august, cu Europa Liberă, Maia Sandu a explicat că în ultimă instanță, reformele propuse decurg din mandatul primit de la alegători la alegerile anticipate din iulie. „...responsabilitatea este a noastră și noi o să ne asumăm deciziile pe care le considerăm corecte.”

Marți, 24 august, plenul parlamentului votează în a doua și ultima lectură, o serie de reforme care vor permite, între altele, înlăturarea Procurorului General, schimbarea modului în care sunt constituite Consiliul Superior al Magistraturii și cel al Procurorilor, și numirea șefului Agenției Naționale de Integritate.

Procuratura a criticat propunerile și a anunțat că apelează la opinia partenerilor externi. Reacționând la criticile organizațiilor din societatea civilă și a unor experți, comisia parlamentară pentru justiție, condusă de Olesea Stamate, fosta ministră a Justiției, a organizat scurte consultări publice săptămâna trecută, după ce amendamentele fuseseră aprobate deja în prima lectură.

Președinta a asigura însă că noua putere va garanta „independența deplină a justiției”, dar numai după ce „sistemul este curățat”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG