Președinta Maia Sandu a susținut astăzi o rară conferință de presă la Chișinău, la un an de când a fost aleasă cu un număr record de voturi. Pe fundalul unei scăderi de popularitate, dacă rezultatele unui recent sondaj de opinie sunt corecte, șefa statului a încercat să explice mai bine ce obiective crede că și-a atins și ce planuri are pe mai departe atât ea, cât și guvernul partidului fondat de ea, PAS. A vorbit pentru prima dată public și despre câteva controverse de dată recentă.
Șefa statului Maia Sandu a apărat mai multe decizii din ultima vreme ale guvernării care au stârnit controverse, de exemplu cea a parlamentului de a-și readuce sub control propriu televiziunea publică. Criticii spun că această revenire nu va face mai independentă compania media moldoveană finanțată din fonduri publice. Întrebată de ce a fost nevoie de așa ceva, Maia Sandu a spus:
„Ca s-o scoatem de sub controlul lui Dodon. Pentru că ea a fost mai întâi sub controlul lui Plahotniuc, apoi al lui Dodon, și noi credem că nu e normal. Nu există nici o întrebare – mă mir că dvs. aveți această întrebare - despre faptul că trebuia schimbată situația la televiziunea națională. Dvs. personal sunteți satisfăcut de modul în care a funcționat această televiziune în ultimii ani? – Nu comentez. – Iar eu pot să comentez, pentru că știu ce ne cer cetățenii.”
Apărând, pe de altă parte, întreaga guvernare în fața criticilor de destituiri și numiri politice în instituții publice, șefa statului a insistat în conferința sa de la împlinirea unui an de mandat că ținta autorităților nu este controlul politic, ci dorința de a curma abuzurile, dar că guvernarea s-ar confrunta, pe de altă parte, și cu un deficit acut de personal:
„Nu există dorința de a schimba oamenii doar pentru că s-a schimbat puterea, - a spus ea și a continuat -, dar când avem oameni care în cel mai bun caz pun bețe în roate, iar în cel mai rău – contribuie la aceste abuzuri, acești oameni trebuie să plece.”
„Dvs. considerați că noi putem să menținem instituții care nu fac nimic sau, dimpotrivă, protejează hoții?”, a întrebat retoric șefa statului, referindu-se în acel moment la CNA, ultima instituție remaniată, după procuratură și CA, de Parlament, printr-o evaluare, apoi demitere a șefilor acestor instituții, lucru care, ca să se întâmple, majoritatea parlamentară a modificat mai întâi legile prin proceduri puse la îndoială de juriști și societatea civilă.
E mare nevoie de oameni, și integri, și profesioniști...Maia Sandu
„E mare nevoie de oameni, și integri, și profesioniști. Și în sectorul public, și în sistemul privat, bănuiesc că și în presă aveți probleme cu identificarea resursei umane”, a spus, pe de altă parte, Maia Sandu, explicând dificultățile de personal din guvern și agenții.
Întrebată dacă dosarele de acum ale procuraturii reflectă un început de luptă cu corupția sau mai degrabă reglări de conturi între clanuri de procurori, Maia Sandu a spus:
„Repet, eu nu pot să pun mâna în foc pentru lucrurile care se întâmplă astăzi, pentru că nu le controlez, nu mi-am subordonat mie instituțiile justiției și nici nu am de gând s-o fac. Eu sper că toate aceste procese sunt făcute corect. Nu am dubii că oamenii care sunt vizați sunt cu adevărat vinovați, pentru că citesc presa de investigație, dar întrebarea este pe cât de bine procuratura va reuși să formuleze acuzațiile, să le argumenteze.”
Când a ajuns la un subiect mai acut de critici directe la adresa sa din ultima vreme, cel legat de refuzul de a o grația pe o mamă cu cinci copii, condamnată pentru escrocherie și în care mulți au văzut un semnal de injustiție, avându-se în vedere aflarea, încă, la libertate a unor infractori mai mari, inclusiv hoți de miliarde, șefa statului a spus că în acest caz anume va urma o clarificare:
„Sper că săptămâna viitoare voi putea să iau o decizie finală. Între timp, această problemă a descoperit o problemă mai mare, pentru că sunt mai mulți părinți condamnați pentru escrocherii care stau în detenție. Ați văzut că cei din PAS au înregistrat un proiect de lege care să permită amnistia, și mai mulți oameni condamnați la ani grei de închisoare, inclusiv cu copii minori, vor cădea sub incidența acestei legi.”
În aceeași conferință de presă, Maia Sandu a fost întrebată despre scăderea de popularitate atestată de cel puțin un sondaj, cel recent al IMAS. Comentariul șefei statului a fost:
„După sondajele acestei companii, eu în general nu trebuia să ajung președinte și PAS nu trebuia să aibă majoritate parlamentară. Dincolo de asta, oricine are voie să facă sondaje”, a spus ea, sugerând, pe de altă parte, că scumpirile de care s-ar lega, la părerea președintei, cele mai mari nemulțumiri ale cetățenilor, constituie și cea mai mare bătaie de cap a autorităților, pe lângă justiție și corupție:
Suntem îngrijorați de situația oamenilor cu venituri mici...
„Bineînțeles că noi suntem tare îngrijorați de situația oamenilor cu venituri mici. Guvernul oferă compensațiile pe care poate să le ofere. Dar nu guvernul crește prețurile.”
Președinta s-a justificat, la fel, în fața criticilor că s-ar fi eschivat de la negocieri personale pentru un preț mai bun la gaze:
„Dar unde ați văzut dvs. ca un șef de stat să se implice în relația dintre doi agenți economici?”, a întrebat ea, lăudând, pe de altă parte, guvernul pentru cum s-a descurcat cu criza.
Printre soluțiile la care a spus că se gândește, împreună cu întreaga guvernare, atât pentru o securitate mai mare energetică, cât și pentru o luptă durabilă cu efectele inflației, Maia Sandu a enumerat însănătoșirea economiei, aplicarea de tehnologii de eficiență energetică în întreprinderi și atragerea de investiții în procesarea de mărfuri agricole.