Linkuri accesibilitate

Nu numai Dodon: Macron promite să înoate în Sena


Președintele Macron (al doilea din stânga) a participat la 29 februarie la ceremonia predării Satului Olimpic ce va găzdui sportivii din lumea întreagă la vară.
Președintele Macron (al doilea din stânga) a participat la 29 februarie la ceremonia predării Satului Olimpic ce va găzdui sportivii din lumea întreagă la vară.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a promis joi că va înota în râul Sena, care traversează Parisul, ca să arate că apa este curată, pe fondul unor îngrijorări legate de Jocurile Olimpice din vară.

„Voi înota, dar nu vă spun la ce dată, că altfel veți fi cu toții de față”, le-a spus Macron, zâmbind, reporterilor, la ceremonia de inaugurare a Satului Olimpic din nordul Parisului.

Le Monde notează că autoritățile franceze au intrat într-o cursă contra-cronometru pentru îmbunătățirea calității apei Senei, importantă pentru competițiile de înot în natură și triatlon din cadrul Jocurilor programate pentru 26 iulie – 11 august.

Deja s-au cheltuit 1,4 miliarde de euro pentru modernizarea instalațiilor de filtrare în toată regiunea Parisului, inclusiv pe afluentul cel mai important al Senei, Marna.

Cu toate acestea, trei competiții-test au trebuit anulate anul trecut după ce s-a constatat o concentrație prea mare de E. coli, bacteria din fecalele umane.

„Moștenirea” olimpică pentru localnici

„Pentru locuitorii din Paris și din regiune, va exista o schimbare de imagine și de utilizare a Marnei și Senei”, a promis Macron joi, vorbind despre „moștenirea durabilă” a Jocurilor.

Nu doar Macron, ci și primărița Parisului, Anne Hidalgo, a promis să se avânte în apele Senei ca să testeze calitatea lor.

Mai mult, ea are de gând să creeze trei locuri de îmbăiere publică în Sena la Paris, după Jocuri, pentru prima oară de când baia în râu a fost interzisă oficial în 1924.

Macron rimează cu Dodon

Le Monde notează că Macron, de 46 de ani, a jucat la viața lui tenis, fotbal, a boxat în public și este un suporter al dezvoltării sportului în țara sa și în lume.

Pentru moldoveni, eventuala lui cufundare în Sena, mai ales dacă vine cât apa este încă foarte rece, ar putea aminti ritualurile fostului președinte, Igor Dodon, care a împletit două pasiuni de-ale sale: sportul și religia, pentru a face baie de Bobotează.

Folosirea de către Dodon a unui halat cu emblema Moldovei și inscripția „președinte” a făcut deliciul internauților, la vremea respectivă.

Sena va juca un rol foarte important la Jocurile Olimpice de la Paris, oferind și fundalul ceremoniei de deschidere din 26 iulie.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG