Premierul maghiar, Viktor Orbán, a prezentat miercuri dimineață planul său pentru UE în fața europarlamentarilor. El le-a vorbit aleșilor europeni despre ideile Ungariei – care se află la președinția rotativă a Consiliului European – pentru a îmbunătăți competitivitatea Europei și a opri migrația.
Ideile sale nu au fost primite bine de aleșii europeni, nici de președinta Comisiei Europene, care au criticat atât politicile internaționale ale lui Orbán, cât și pe cele naționale.
Orbán a prezentat, marți, aceste planuri în fața jurnaliștilor de la Strasbourg. Deși a repetat multe dintre temele discursurilor sale anterioare, precum competitivitatea și răspunsul dur împotriva migrației, a ales să nu mai discute despre Ucraina în discursul ținut în fața aleșilor europeni.
Orbán s-a adresat unui plen mai degrabă gol, semn că mulți europarlamentari au decis să boicoteze discursul liderului de la Budapesta sau că au considerat că nu este necesar să se prezinte.
Grupul Verzilor a intrat în sală purtând tricouri cu mesajul „democrați împotriva autocraților”, iar, la finalul discursului lui Orbán, ei au cântat melodia antifascistă „Bella Ciao”.
Declarațiile lui Orbán despre planurile președinției maghiare
„Președinția maghiară vrea să fie un catalizator pentru schimbarea Uniunii Europene, dar deciziile trebuie să vină din partea instituțiilor. Președinția maghiară va face propuneri și va pune pe masă diverse probleme”, a spus liderul maghiar.
El propune un nou pact al competitivității europene, pe care să-l discute cu liderii europeni la o întâlnire informală la Budapesta, pe 8 noiembrie. În plus, Orbán spune că vrea ca țările din Balcani să adere cât mai repede la UE.
Pentru a „proteja granițele externe ale UE de migrația externă”, spune Orbán, el dorește ca UE să creeze centre în afara UE unde să fie ținuți refugiații, până când li se va aproba cererea de azil în Uniune.
Astfel de soluții ar urma să fie dezbătute la summituri dintre țările Schengen, punctând că „Bulgaria și România ar trebui să se alăture pe deplin Spațiului Schengen până la sfârșitul anului”.
Premierul maghiar spune că migrația în Europa a dus la creșterea fenomenelor de violență împotriva femeilor, antisemitism și homofobie, afirmații care nu sunt susținute de surse de informare independete. În schimb, guvernanții de la Budapesta sunt cei care au adoptat o lege anti-LGBT.
Deși tema dezbaterii lungi de câteva ore au fost planurile președinției maghiare, declarațiile și întrebările europarlamentarilor au atras atenția unor probleme fundamentale în relația Uniunii Europene cu Ungaria și despre politicile interne ale Ungariei.
Mulți dintre ei consideră că Ungaria nu ar trebui să se afle la președinția Consiliului, ba chiar că nu ar trebui să mai primească fonduri europene.
În urmă cu doi ani, europarlamentarii au votat în favoarea unei rezoluții în care numesc Ungaria o „autocrație electorală”, spunând că nu se mai poate numi o democrație.
Schimb de replici acide cu reprezentanții europeni
Prima care a răspuns la discursul lui Orban a fost președinta executivului European, Ursula von der Leyen.
„Întreaga lume a fost martoră la atrocitățile comise de Rusia în război, dar unii încă mai dau vina nu pe invadator, ci pe cel invadat. Nu pe setea de putere a lui Putin, ci pe setea Ucrainei de libertate. Ați da vina pe maghiari pentru invazia sovietică din 1956, pe cehoslovaci pentru represiunea sovietică din 1968, pe lituanieni pentru represiunea sovietică în 1991?”, întreabă șefa Comisiei.
Cu câteva zile în urmă, Balázs Orbán, un consilier al premierului maghiar, a declarat că Ungaria nu s-ar fi împotrivit unei invazii rusești ca cea din 1956.
„Aici, în Europa, avem istorii și limbi diferite, dar nu există nicio limbă europeană unde pacea e sinonimă cu predarea sau suveranitatea cu ocupația”, a declarat Ursula von der Leyen, făcând referire la declarațiile de marți ale lui Balázs Orbán.
În conferința sa de presă din ziua precedentă, Viktor Orbán a spus că dorește să impună Ucrainei să se așeze la masa de negocieri cu Rusia, chiar și cu riscul de a pierde din teritoriu. Întrebat, atunci, dacă și-ar dori la fel și pentru Ungaria în cazul unei invazii ipotetice, el a răspuns că țara sa este în NATO.
Atacurile Ursulei von der Leyen nu s-au oprit aici. Ea a criticat Budapesta pentru că a promis să renunțe la combustibilii fosili rusești și n-a făcut-o, pentru că ar crea un mediu necompetitiv pe piața maghiară în timp ce Ungaria este depășită economic de toate țările din preajmă, și pentru că a eliberat oameni condamnați de trafic de persoane.
Discursul neobișnuit de ascuțit al șefei Comisiei a fost aplaudat zgomotos de europarlamentarii din sală.
Și reprezentanții partidelor europene au luat cuvântul, toți – mai puțin cei din grupurile de extremă dreapta – atacându-l pe Orbán.
Manfred Weber, liderul grupului Popularilor Europeni de centru-dreapta, l-a acuzat pe liderul maghiar că a fost informat de Putin despre planurile sale de a invada și a ataca Ucraina.
„Ce v-a arătat Putin înaintea războiului?”, spune el, cu referire la o vizită efectuată de liderul maghiar la Kremlin cu câteva zile înaintea invaziei rusești.
„În 2011 [ultima oară când Ungaria s-a aflat la președinția rotativă a Consiliului, n.r.], erați centrul Europei. Astăzi, nimeni nu vrea să vă vadă”, i-a transmis Weber.
Iratxe Garcia Perez, lidera grupului social-democraților, i-a spus lui Orbán că „falsul dvs. patriotism este o ofensă la adresa valorilor creștine”, iar lidera Verzilor, Terry Reintke, i-a transmis: „nu sunteți dorit aici, în casa democrației europene”.
Liberalii de la Renew cer suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul European, din pricina corupției guvernului de la Budapesta.
„Miezul regimului dvs. este o mână de escrocherii [...] Domnule prim-ministru, singurul lucru pe care nu-l refuzați din partea Europei sunt cecurile pe care le scrie”.
Orbán a luat ultimul cuvântul în dezbaterea de miercuri dimineață.
După mai multe ore în care aleșii europeni au atacat, în mare parte, guvernul Orbán, premierul maghiar le-a spus că alte țări vor să profite de pe urma contribuțiilor Ungariei la fondurile europene.
„Europa trebuie protejată de stânga”, a încheiat liderul de la Budapesta.
Odată cu încheierea discursului său, europarlamentarii l-au huiduit.
Articol preluat de la Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te