Adunarea Parlamentară a respins un raport care ar fi deschis ușa APCE pentru delegația rusă, după ce membrii acesteia au refuzat în anul 2016 să mai participe la activitățile Adunării, ca reacție sancționării Rusiei de către APCE după anexarea Crimeii în 2014.
Rusia a înghețat plățile către bugetul APCE din anul 2017, punând în dificultate instituția de la Strasbourg, și a făcut presiuni pentru schimbarea regulamentelor Adunării în așa fel încât delegația Dumei de Stat să poată reveni la lucrările APCE evitând sancțiunile. Propunerea Federației Ruse a fost eliminarea regulii care permite APCE să refuze acreditarea unor delegații pe motive fundamentale, de natură politică.
Raportul întocmit de președinta Comitetului de Reguli și Proceduri al APCE, deputata belgiană Petra de Sutter, face însă o serie de concesii care au stârnit mari nemulțumiri la o majoritate din membrii APCE. Membrii APCE din mai multe țări l-au acuzat pe Secretarul General Thorbjon Jagland că face jocul Rusiei fiind huiduit la scenă deschisă în plenul APCE reunit în aceste zile la Strasbourg.
Raportul respins prevede majorarea la doua treimi a numărului de voturi necesar pentru acreditarea (sau respingerea acreditării) unei delegații la APCE, față de jumătate plus unu, cât este in prezent. Analiștii sunt de părere că aceasta ar fi fost o capcană, Rusia dispunând de suficiente resurse pentru a putea face lobby în sensul respingerii în plen a unor inițiative care o dezavantajează.
În plus, documentul permite dreptul de vot unei delegații sancționate în cazul alegerilor Secretarului General, Comisarului pentru drepturilor omului și judecătorilor CEDO.
Raportoarea Petra de Sutter spune pentru Europa Liberă că raportul „nu este dedicat Rusiei”. Mai mult, ea afirmă că deși „raportul ar fi deschis ușa puțin Federației Ruse, nu i-ar fi adus pe ruși înapoi, pentru că nu le-a dat ceea ce au dorit.”
Europa Liberă: Doamnă de Sutter, de ce a devenit o urgență schimbarea regulilor de procedură ale APCE?
Petra de Sutter: „Totul a început acum doi ani, când ne-am pus problema viitorului Consiliului Europei și dacă nu cumva ar trebui să schimbăm o serie de reguli ca să putem funcționa mai bine în viitor. Toate delegațiile naționale, inclusiv Rusia, și-au spus părerea despre viitorul Consiliului și au făcut propuneri de schimbare a regulamentelor de funcționare ale APCE. Biroul APCE a decis că trebuie început cu schimbarea sistemului de vot.
Dacă mă întrebați dacă această urgență a apărut după ce am sancționat Rusia, cărora le-am interzis dreptul la vot după invadarea Crimeii in 2014, răspunsul este da, desigur. Aceasta este o criză a Consiliului Europei. Nu este vorba doar despre bani, despre bugetul Consiliului, în care Rusia nu își mai plătește contribuția. Ideea principală este: poate continua APCE să lucreze la fel fără Rusia? Putem lucra la fel, sau trebuie să facem schimbări și să desființăm o serie de comisii, și să nu ne mai ocupăm de anumite teme. Nu sunt de acord cu ideea că a fost o urgență sau lucrat prioritar.
Sigur, raportul poate fi citit în cheia că revizuirea regulilor ar permite delegației Federației Ruse să solicite acreditare la APCE în ianuarie, la anul, sau nu. În raportul nostru scrie că dacă un stat membru nu solicită acreditare, va suporta sancțiuni. În momentul de față nu există această obligație. Ca atare, nu sunt de acord cu cei care spun că acest raport a vrut să deschidă ușa rușilor în APCE fără sancțiuni, ci dimpotrivă. Dacă la anul nu prezintă acreditări, nu vor putea lua parte la lucrările APCE.
Noi am încercat să nu politizăm dosarul și să nu îl legăm de cazul Rusiei la APCE. Am incercat să privim în perspectivă, căci azi avem probleme cu delegația Federației Ruse, mâine am putea avea cu o altă delegație. Nu toate țările respectă democrația și statul de drept așa cum făceau acum 20 de ani. Ca atare, evoluția în Consiliul Europei este incertă și noi trebuie să ne asigurăm că regulile noastre sunt suficient de robuste pentru ca instituția să reziste unor crize ca aceasta prin care trecem cu Federația Rusă.”
Europa Liberă: Ce au cerut rușii?
Petra de Sutter: „Ne-au cerut să excludem posibilitatea de a refuza acreditarea unor delegații pe motive fundamentale, de natură politică. Actualmente în regulile noastre scrie că APCE poate refuza acreditarea unei delegații dacă statul respectiv nu respectă reglementările internaționale sau dacă, de exemplu, invadează alt stat, adică exact ce a făcut Federația Rusă în Ucraina.
Noi, ca parlamentari, considerăm că avem dreptul de a refuza o delegație. Federația Rusă spune, nu, nu ne puteți sancționa pentru asta. Nici un membru al Comitetului Adhoc, care s-a ocupat de acest dosar, nu a acceptat această solicitare a Rusiei. Deci acest raport, dacă ar fi trecut la vot, nu ar fi adus Rusia înapoi, pentru că în raport nu au fost incluse solicitarile Rusiei.
Am citit în presă că acest raport a avut drept obiectiv ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei. Nu este adevărat. Dimpotrivă, nu are nimic de-a face cu Rusia și sancțiunile, ci cu întărirea regulilor noastre de a accepta sau refuza acreditarea unei delegatii la APCE. Potrivit raportului, APCE poate ridica dreptul de vot al unei delegatii in plen, dar nu pentru votul Comisarului pentru drepturile omului, Secretarului General sau judecătorilor CEDO. Da, raportul acesta ar fi deschis ușa puțin Federației Ruse, ar fi pus mingea în terenul lor, dar le-a oferit ceea ce au dorit.”
***
„Este incredibil că noi trebuie să schimbăm regulile APCE pentru că așa dorește Rusia. Consiliul Europei este câinele de pază al democrației. Cine are nevoie de un câine care nu mușcă, ci doar linge?”, declară, pe de altă parte, într-un interviu cu Europa Liberă, deputatul ucrainian Oleksi Gonciarenko.
Europa Liberă: Domnule Gonciareno, a fost sau nu acest raport și această dezbatere despre Rusia?
Oleksi Gonciarenko: „Haideți să vedem. Răspunsul a fost deja dat de către purtătorul de cuvând al Secretarului General al Consiliului Europei. El a publicat pe Twitter o postare în care „APCE a respins o moțiune care propune ridicarea sancțiunilor la adresa Rusiei” . Deci s-a încercat schimbarea regulilor pentru aducerea Rusiei înapoi în APCE.”
Europa Liberă: Ați făcut în plenul APCE o serie de declarații dure și înfricoșătoare. V-ați pus mănuși de cauciuc de protecție și ați spus că viețile membrilor APCE vor fi in pericol, dacă revin membrii Dumei de stat la Strasbourg, că nimeni nu va putea fi sigur că nu va fi otrăvit sau că viața îi va fi pusă în pericol prin alte mijloace.
Oleksi Gonciarenko: „Am adresat această chestiune a siguranței noastre domnului Secretar General Thorbjorn Jagland. I-am spus că dacă vrea să deschidă larg ușile Consiliului Europei pentru o întoarcere necondiționată a Rusiei la APCE, atunci să scoată mânerele de la uși. Am văzut ce s-a întâmplat în Salisbury cu acei oameni care au fost otrăviți cu noviciok. Acei oameni au fost otrăviți pe stradă de agenți secreți ai Federației Ruse. Doi miliatari cu rang de colonel în Federația Rusă, care au spus că se aflau acolo pentru a vizita faimoasa catedrală gotică din oraș.
Să vă reamintesc că și în Strasbourg avem o catedrală gotică celebră? Ca atare am cerut Secretarului General ca dacă vrea să readucă Rusia înapoi la APCE, trebuie să fim protejați. Astăzi Rusia este un stat toxic: politic, comit crime, otrăvesc oameni, comit atacuri cibernetice.
Este pregătit Consiliul Europei să îi fie blocat sistemul cibernetic sau să fie furate datele din sistem? Cred că ceea ce am spus este purul adevăr, care da, este înfricosător. Domnul Jagland a spus apoi că da, dorește ca Rusia să revină la APCE. Ați văzut reacția membrilor APCE? Nu am văzut nicio data un secretar general care să primească așa un tratament din partea plenului: oamenii țipau, băteau în pupitre, spuneau că nu sunt de acord cu ce spune dl Jagland.”
Europa Liberă: Și totuși. Știu că până și Ucraina dorește reîntoarcerea delegației ruse aici. Dar în anumite condiții. Ce condiții?
Oleksi Gonciarenko: „Respectând regimul de sancțiuni. Dar să ne înțelegem: nimeni nu a exclus Rusia din APCE. Doar că APCE a votat sancțiuni împotriva Rusiei, după anexarea Crimeii în 2014. Atât este ceea ce am putut și noi face, măcar atât după violarea brutală a oricărui principiu al Consiliului Europei. Dar lucrurile merg din ce în ce mai rău din 2014 încoace. Ca atare, rușii sunt bineveniți aici, dar cu respectarea sancțiunilor. Dar ei spun: bine, mențineți sancțiunile? Atunci noi nu mai venim deloc. Să nu uite nimeni că noi suntem Marea Rusie, si nimeni nu ne poate sancționa. Îmi pare rău, nu vom accepta niciodată asta.
Membrii delegației ucrainene la APCE au „boicotat” unul din principalele canale rusești de televiziune, intonând imnul Ucrainei. Olga Skabeieva este prezentatoarea emisiunii de dezbateri politice „60 de minute” la canalul dde televiziune Rusia –1. În loc de a răspunde întrebărilor jurnalistei, reprezentanții Ucrainei, au intonat imnul național și au scandat „Trăiască Ucraina!”, „Eroii Ucrainei!”, „Trăiască națiunea!” și „Moarte inamicilor” . Ulterior, în emisiunea „60 de minute”, Skabeieva a venit cu versiunea dramatizată a incidentului. S-a descris ea însăși drept confruntată cu oameni „asudați, cu ochii injectați de sânge, scandând: moartea inamicilor, moarte Rusiei, moarte ție”.
Dacă vrei să fii membru al unui club, trebuie să respecți regulile acelui club. Dacă nu vrei, atunci poti părăsi clubul. Dar nu să ceri ca regulile să se schimbe pentru a putea tu rămâne în club, așa cum îți convine ție. Este incredibil că noi ar trebui să schimbăm regulile APCE pentru
Rusia șantajează Consiliul Europei ...
că așa dorește Rusia. Rusia șantajează Consiliul Europei. Au încetat să mai transfere contribuția la Consiliul Europei acum un an și ceva, și au spus că vor relua plățile după schimbarea regulilor, astfel încât să poate participa fără a fi sancționați. Dacă am accepta aceste lucruri ar însemna că am vinde ideile și principiile Consiliului Europei. Nu există o altă cale de a stopa un agresor, decât prin a fi ferm cu agresorul. Încercările de a face pace cu agresorii se termină rău. Se spune că Consiliul Europei este câinele de pază al drepturilor omului și democrației în Europa. Cine are nevoie de un câine care nu poate mușca, ci doar linge?”