Linkuri accesibilitate

Numărul morților la închisoarea Evin din Teheran a ajuns la opt


Închisoarea Evin din Teheran după incendiu, Iran, 16 octombrie 2022 (poză a agenției iraniene de stat Mizan).

Autoritățile iraniene au ridicat la cel puțin opt numărul morților în urma incendiului la renumita închisoare Evin din Teheran, în timp ce în toată țara continuă protestele provocate de moartea unei tinere care se afla în arestul poliției moralității pentru că nu purta corect hijabul, voalul islamic.

Se știu încă puține lucruri despre cauzele sau circumstanțele incendiului din închisoarea Evin, în care sunt atât deținuți politici, cât și persoane reținute în timpul săptămânilor de proteste antiguvernamentale.

Inițial se vorbise de patru morți, ulterior agenția de presă iraniană Mizan a anunțat duminică moartea a încă patru persoane, decedate în urma rănilor suferite în timpul incendiului.

Aceeași sursă susține că toți cei morți fuseseră reținuți pentru furt și că decesele au fost provocate „ de foc”, informații care nu pot fi verificate din surse independente.

Activiștii din afara Iranului rămân sceptici cu privire la explicațiile guvernului iranian. Președintele Iranului, Ebrahim Raisi a acuzat Washington-ul că ar fi provocat haos după ce președintele american Joe Biden și-a exprimat sprijinul pentru protestele izbucnite cu cinci săptămâni în urmă, după decesul în custodia poliției moralității a tinerei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG