Linkuri accesibilitate

Numărul real al cehilor trecuți prin COVID-19 – de trei ori mai mare?


Un studiu amplu al Universității Masaryk din Brno sugerează că numărul real al cehilor care s-au îmbolnăvit de COVID-19 a fost de până la trei ori mai mare decât bilanțul oficial, sugerând o imunitate colectivă mai puternică decât se credea până acum.

Numărul real al cehilor trecuți prin COVID-19 – de trei ori mai mare?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
Link direct

La o populație ceva mai mare de 10 milioane, Cehia a avut oficial de la începutul pandemiei 1,7 milioane de oameni infectați cu COVID-19.

Studiul universității din Brno, realizat în colaborare cu University College London și cu biroul Organizației Mondiale a Sănătății, cu participarea a 30 000 de voluntari, sugerează însă că un număr mare de oameni au trecut prin COVID-19 fără simptome sau fără să-l documenteze prin vreun test – dar au, în mod dovedit, anticorpi.

Potrivit studiului cehesc, început în toamna anului trecut, cele mai multe asemenea cazuri au coincis cu valul din ultima primăvară, cel mai masiv, al epidemiei din Cehia.

Autorii au stabilit că dacă în octombrie și noiembrie 2020 aveau anticorpi doar 28 la sută dintre voluntari, în ianuarie procentajul ajunsese la 43%, iar în martie – la peste 51%.

Cehia se numără printre țările cu bilanț destul de bun la vaccinări – au deja imunizare completă 5,6 milioane de oameni, adică peste jumătate din populație – iar combinația „trecut prin boală” plus vaccinare ar putea însemna un grad

de imunitate peste media europeană. „Suntem la nivelul Marii Britanii... ne apropiem cu succes de imunitatea colectivă”, a declarat la publicarea studiului imunologul Vojtěch Thon.

El a avertizat însă că acest tip de imunitate nu trebuie confundat cu „imunitatea sterilizantă” – boala se poate răspândi mai departe, dar foarte rar le provoacă neplăceri posesorilor de anticorpi.

Într-un ecou al criticilor la adresa politicii prea relaxate a guvernului ceh în timpul pandemiei, imunologul Thon a mai spus: „Fără să uităm că epidemia a făcut numeroase victime, cel puțin avem nădejdea că acum populația este în mare măsură protejată”.

Presa cehă scrie că rezultatele studiului ar putea juca un rol important în dezbaterea curentă despre luarea în considerare, în mod oficial, a nivelului de anticorpi din organism ca una din căile de excludere de la restricțiile pandemice a cetățenilor – la fel ca vaccinarea.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG