Linkuri accesibilitate

Numărul ucrainenilor care și-au legalizat șederea în R. Moldova | Pașaportul biometric poate fi solicitat mai ușor


Moldova, Refugiați ucraineni, 17 august 2022
Moldova, Refugiați ucraineni, 17 august 2022

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Din cei peste 100 de mii de cetățeni ai Ucrainei, care s-au refugiat în Republica Moldova odată cu declanșarea războiului, doar puțin peste 35 de mii și-au legalizat șederea pe teritoriul țării noastre. Marea majoritate, mai exact 65 de mii, nu și-au legalizat deocamdată statutul, deși termenul în care o pot face expiră în câteva zile. Mai mult de jumătate din numărul total sunt copii, susține șeful Inspectoratului General pentru Migrație, Mihail Vodă, scriu jurnaliștii de la newsmaker.md.
  • Fostul viceprimar de Chișinău Nistor Grozavu urmează să fie judecat într-un dosar în care este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu. Potrivit materialelor din dosar, acesta ar fi semnat certificatul de urbanism pentru o construcție din sectorul Rîșcani. În baza documentului s-au făcut actele pentru construirea unui complex de agrement, scrie agora.md. Cauza penală va fi examinată la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pentru examinare în fond, iar dacă vinovăția persoanei va fi demonstrată, aceasta riscă o pedeapsă maximă sub formă de închisoare până la 10 ani cu sau fără privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.
  • Procedura de solicitare a pașaportului a fost „simplificată considerabil”, în urma modificărilor operate anterior în mai multe acte normative, informează Ziarul de Gardă, cu referire la un comunicat al Agenției Servicii Publice. Potrivit noilor prevederi, la depunerea cererii pentru perfectarea unui pașaport: nu este obligatorie prezentarea documentelor de stare civilă și nu este obligatorie prezentarea buletinului de identitate pentru persoanele cu vârsta de peste 16 ani.
  • Sheriff a fost eliminată din Liga Campionilor, chiar dacă a fost la mai puțin de 10 minute distanță de o calificare. După 1-0 la Tiraspol, echipa antrenată de Roberto Bordin a cedat cu 1-4 în prelungiri pe terenul clubului de fotbal din Israel Maccabi Haifa, transmite IPN. Sheriff își va continua evoluția în turul trei preliminar al Ligii Europa, unde o va întâlni pe echipa de fotbal din Belarus BATE Borisov.

    Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, de interes din partea internauților se bucură postarea făcută de diez.md, în care se spune că moldoveanul Ivan Schițco l-a învins pe campionul american de șah Sam Shankland în cadrul Cupei Mondiale de Șah.
  • Pe Instagram, este populară postarea jurnaliștilor da la TV8, care au scris că concursul la stomatologie, la buget, în Moldova, a fost de două ori mai mare decât la Harvard, potrivit expertului în economie, Veaceslav Ioniță.
XS
SM
MD
LG