Protestatarii cer demisia guvernului și cresc speculațiile că și această criză a fost provocată de reacția lentă a oficialilor.
Cei care protestează în cartierul Naziabad din Teheran și din alte cartiere ale capitalei scandează „Moarte guvernului ucigaș de copii!” și „Moarte dictatorului”, o referire la liderul suprem ayatollahul Ali Hamenei,. Oamenii strigă de la ferestre și de pe acoperișuri, în timp ce informații despre noi cazuri de boală continuă să apară.
Se crede că primul incident a avut loc în noiembrie, când 18 eleve din orașul Qom au fost duse la spital după ce s-au plâns de simptome care includeau greață, dureri de cap, tuse, dificultăți de respirație, palpitații cardiace și amorțeală și dureri la mâini sau picioare.
De atunci, au apărut alte sute de cazuri și rămâne neclar ce ar putea cauza îmbolnăvirile, deși unii dintre cei afectați au declarat că au simțit miros de clor sau de agenți de curățare, în timp ce alții au spus că au crezut că au simțit miros de mandarine în aer.
Videoclipuri publicate pe rețelele de socializare din orașul Ardabil, situat în nord-vestul țării, arată, de asemenea, sloganuri antiguvernamentale scandate de protestatari în mai multe cartiere.
Potrivit lui Ali Mohammadian, președintele Universității de Științe Medicale din Ardabil, elevele din 11 școli din Ardabil s-au îmbolnăvit pe 1 martie după ce au spus că au simțit miros de gaz. Zeci de fete au ajuns la spital.
„În total au fost externate din spital 343 de eleve , iar 5% dintre cele care au fost internate au avut simptome mai grave și se află încă sub îngrijire spitalicească", a declarat Mohammadian pentru agenția semioficială Mehrnews.
Reacția lentă a autorităților i-a determinat pe unii să acuze guvernul de „otrăvirea” intenționată a studentelor, care s-au aflat în fruntea recentelor proteste antiguvernamentale - cea mai mare amenințare la adresa conducerii islamice de la revoluția din 1979.
Iranul a fost zguduit de tulburări de la moartea, la 16 septembrie, a Mahsei Amini, o tânără de 22 de ani care se afla în custodia poliției moralității pentru că ar fi purtat în mod necorespunzător un hijab, sau eșarfă pe cap.
Guvernul a organizat mai multe contramanifestații și a luat măsuri de represiune drastice pentru a încerca să înăbușe disidența, dar oamenii continuă să iasă în stradă în întreaga țară, iar universitățile și școlile au devenit principalele locuri de confruntare între protestatari și autorități.
Forțele de securitate au lansat, de asemenea, o serie de raiduri în școlile din întreaga țară, arestând cu brutalitate studenți, în special pe studentele care și-au dat jos sfidător hijaburile în semn de protest.