Linkuri accesibilitate

„O decizie politică”. Un deputat PAS, desemnat de Recean ministru al Mediului


Deputatul PAS, Sergiu Lazarencu, este secretar al comisiei parlamentare economiei, buget și finanțe.
Deputatul PAS, Sergiu Lazarencu, este secretar al comisiei parlamentare economiei, buget și finanțe.

Premierul Dorin Recean a anunțat că Sergiu Lazarencu, deputat al partidului de guvernământ PAS, va prelua portofoliul de ministru al Mediului, înlocuind-o pe Iordanca-Rodica Iordanov. Într-o primă reacție, ministra demisionară a spus că este vorba de o „decizie politică”.

„Apreciez lucrurile începute la minister. În perioada următoare, este esențial ca proiectele importante de mediu să prindă un ritm accelerat”, a scris Recean pe o rețea de socializare, fără a oferi detalii legate de această schimbare guvernamentală.

Mesajul a fost postat la câteva ore după ședința Guvernului. Iordanov a lipsit de la ședință, proiectele Ministerului Mediului fiind prezentate de secretarul de stat Grigore Stratulat.

Iordanca-Rodica Iordanov s-a arătat surprinsă de acest anunț și a calificat decizia premierului de a o înlocui drept una politică.

„Este o decizie politică pe care a luat-o partidul împreună cu domnul Recean și cu asta mergem înainte. La minister nu cred că o să mă regăsesc în continuare, pentru că vin din alt domeniu, dar cu siguranță o să mă descurc”, a comentat ministra pentru portalul agora.md.

Ulterior, ea a scris pe Facebook că se retrage din Guvern pentru a se concentra pe proiectele care îi sunt „aproape de inimă”.

Cine este Lazarencu?

Sergiu Lazarencu, propus de premierul Dorin Recean, a ajuns în Parlament în 2021 pe listele Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS). În 2022, el apare pe site-ul partidului ca vicepreședinte al organizației teritoriale PAS în Chișinău.

Absolvent al Academiei de Studii Economice, Lazarencu a fost anterior viceprimar al comunei Stăuceni din municipiul Chișinău și este fondatorul unei companii care face conserve din fructe și legume.

Iordanca-Rodica Iordanov a fost ministră a Mediului din noiembrie 2022. Până atunci, ea a fost secretară de stat în același minister. A înlocuit-o pe Iuliana Cantaragiu, care și-a dat demisia în septembrie 2022, după ce a fost criticată de prim-ministra de atunci, Natalia Gavrilița, pentru întârzierea lansării site-ului lemne.md și a unei linii telefonice verzi unde oamenii s-ar putea informa despre procesul de distribuție a lemnelor de foc pentru sezonul rece.

XS
SM
MD
LG