Linkuri accesibilitate

O eventuală impozitare a tichetelor de masă: „un semnal negativ pentru investitori”


Tichete de masă
Tichete de masă

Printre inițiativele cele mai popularizate ale guvernării PD s-au numărat tichetele de masă, un așa-numit „beneficiu” pentru angajați destul de răspândit în lume, și în general bine-primit de beneficiari, mai ales când este scutit de impozit. Noile autorități moldovene – guvernul Maiei Sandu, iar după el și guvernul Ion Chicu – au venit cu ideea impozitării și au stârnit proteste.

„O eventuală impozitare a tichetelor de masă: un semnal negativ pentru investitori”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:56 0:00
Link direct


Impozitarea tichetelor de masă cu 24 la sută prevăzută în politica bugetar-fiscală pentru anul viitor ar putea duce la dispariţia acestui program la doar doi ani de la lansare. Un studiu realizat la comanda asociațiilor de business, care sprijină acest program, arată că marea majoritate a angajatorilor intenționează să renunţe la a mai oferi tichete de masă, dacă acestea vor fi impozitate din 2020. În consecinţă cele patru companii care operează tichetele de masă, două dintre care franceze cu experienţă în Europa, s-ar putea retrage din Moldova, a sugerat Adrian Cibotaru, reprezentantul Camerei de Comerț și Industrie Franța Moldova:

Patru companii s-ar putea retrage din Moldova...

„Această decizie, dacă până la urmă va fi votată, ar constitui un semnal extrem de negativ pentru investitorii străini, în primul rând, care, venind pe piața din Republica Moldova, solicită o mai mare predictibilitate și transparență în decizii. Or, acești operatori, toți care sunt afectați sau implicați în acest sistem de tichete de masă, au lansat cu succes produsele abia în vara anului trecut. Deci, au abia puțin peste un an de la lansarea produselor, un termen de predictibilitate, cât de cât rezonabil, fiind de cel puțin de trei sau cinci ani.”

În România, de exemplu, tichetele de masă au început să fie impozitate cu o cotă de 10 la sută abia peste un deceniu de la lansarea sistemului, când numărul beneficiarilor a ajun la 50 la sută din forţa de muncă, a precizat Dan Nuțiu, directorul executiv al Asociației Investitorilor din România. El spune că în cazul Moldovei, unde numărul de beneficiari e de sub 5 la sută din totalul de angajaţi, o cotă maximă de impozitare, ca o soluție de compromis, ar fi de 12 la sută, cât constituie impozitul pe venit.

Impozitarea tichetelor de masă a fost propusă încă în vara acestui an de guvernul condus de Maia Sandu şi a fost o măsură agreată cu FMI. Ministra Finanţelor de atunci, Natalia Gavriliţă, explica că tichetele de masă reprezintă un risc pe termen lung fiind un supliment la salariu pentru care nu se plătesc contribuții sociale şi medicale:

„Felul în care au fost planificate aceste tichete de masă nu sunt orientate spre cetăţean. Aceste tichete de masă vin de fapt să crească veniturile angajatului fără ca să fie plătite impozite sau asigurările medicale, sociale. Este de fapt o modalitate de a reduce din salariu impozabil al persoanei fizice care nu duce la creşterea acestor plăţi sociale şi medicale”.

Această măsură fiscală ca şi multe altele agreate de guvernul Sandu cu FMI, în schimbul deblocării unei tranşe de finanţare, a fost menținută de noul guvern condus de Ion Chicu şi se regăseşte în politica bugetar fiscală pentru anul viitor, care urmează a fi votată de Legislativ. Estimările executivului arătă că în urma impozitării tichetelor, bugetul de stat ar urma să obţină venituri suplimentare de 120 de milioane de lei.

Studiul de referinţă al asociaţiilor de business constată însă că o eventuală impozitare a tichetelor dimpotrivă va diminua încasările bugetare cu cel puţin 7,5 milioane de lei, întrucât piaţa tichetelor va scădea de la 300 de milioane la 116 de milioane de lei odată ce mai multe companii vor renunța la tichete.

Cu referire la aceste cifre, Mila Malairău de la Camera de Comerţ americană, consideră că măsura ar putea fi renegociată cu FMI:

„Acel angajament s-a făcut în baza prezumţiei că din respectiva impozitare se vor colecta anumite fonduri în bugetul naţional şi anume 120 de milioane. Acum dacă noi avem deja datele şi o nouă estimare, cred că în baza acestei estimări pot fi renegociate poziţiile noastre şi extinderea acestui beneficiu pentru câțiva ani înainte, fiindcă noi credem că aceasta va genera mai multe încasări la buget.”

Ministerul Finanţelor a promis că va reveni ulterior cu o reacţie la poziţia asociațiilor de business. Angajaţii beneficiari ai tichetelor, reprezentaţi de sindicate, nu sunt deocamdată foarte vocali în această polemică.

Previous Next

XS
SM
MD
LG