Linkuri accesibilitate

O importantă organizație a jurnaliștilor de investigație și-a încetat activitatea în Rusia


Gruparea de jurnaliști de investigație Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP, Proiectul de Relatări despre Crima Organizată și Corupție) spune că și-a stopat activitatea în interiorul Rusiei pentru a-și proteja ziariștii de represalii guvernamentale. OCCRP a declarat la 15 septembrie că majoritatea colaboratorilor și partenerilor săi au fost etichetați drept „agenți străini” sau „organizații indezirabile”, aflându-se în pericol. Gruparea a adăugat că le-a propus angajaților săi din Rusia să se mute în alte țări, iar cei care rămân vor primi compensații și asistență pentru găsirea de noi locuri de muncă.

„Nu vom înceta să relatăm despre cleptocrație, dar prezența noastră aici devine tot mai puțin oportună și există riscuri mari pentru libertatea angajaților. Vom lucra cu jurnaliști externi", a scris pe Twitter co-fondatorul și editorul grupării, Drew Sullivan.

„Mulțumim jurnaliștilor dedicați care au încercat din greu să spună adevărul și să contracareze mașina de dezinformare criminală care este guvernarea rusă. Sunt adevărați eroi. Oamenii acestei țări mărețe merită mai mult", a spus într-un alt tweet Sullivan.

OCCRP este o organizație non-profit care reunește mai mult de 50 de organe media independente din întreaga lume și publică peste 100 de articole de anchetă în fiecare an. Criticii spun că legea rusească privind agenții străini, adoptată inițial în 2012 și modificată de mai multe ori de atunci, este folosită de autorități împotriva vocilor independente, în special în ultimele luni, înaintea alegerilor din 17-19 septembrie când partidul de guvernământ Rusia Unită, susținut de Kremlin, a coborât în sondajele de opinie. Legea obligă organizațiile neguvernamentale despre care se crede că primesc asistență externă și că desfășoară activități politice să fie înregistrate și să se identifice ca „agenți străini”, și să se supună auditurilor. Radio Europa Liberă/ Radio Libertatea și câteva dintre site-urile sale de știri în limba rusă, inclusiv canalul său de televiziune Current Time se află în registrul agenților străini. REL/RL nu și-a etichetat conținutul, cum ar fi vrut autoritățile ruse, astfel că Ministerul rus al Justiției a amendat compania cu milioane de dolari.

XS
SM
MD
LG