Linkuri accesibilitate

„O invazie fără sens”: Sesiunea ONU începe cu o critică dură la adresa Rusiei


Secretarul general al ONU, Antonio Guterres (stânga) și Volker Turk, șeful ONU pentru drepturile omului, participă la ultima sesiune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, la Geneva, la 27 februarie.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres (stânga) și Volker Turk, șeful ONU pentru drepturile omului, participă la ultima sesiune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, la Geneva, la 27 februarie.

Consiliul pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite a început o nouă sesiune la Geneva cu o critică dură la adresa Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Luând cuvântul pe 27 februarie la deschiderea sesiunii, care se va desfășura până pe 4 aprilie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că anul trecut au fost forțate să se refugieze din calea conflictelor aproape 100 de milioane de persoane, un număr record. Declarația Universală a Drepturilor Omului” este atacată din toate părțile”, a spus secretarul general ONU.

„Invazia rusă în Ucraina a declanșat cele mai masive încălcări ale drepturilor omului pe care le trăim astăzi”, a declarat șeful ONU. „A dezlănțuit moartea, distrugerea și strămutarea populației pe scară largă. Atacurile asupra civililor și a infrastructurii civile au provocat numeroase victime și suferințe teribile.”

La doar trei zile de la marcarea trecerii unui an de la invazia neprovocată în Ucraina, se așteaptă ca sesiunea să fie dominată de apelurile membrilor pentru o prelungire a anchetei ONU care investighează presupusele crime de război din Ucraina.

Kievul însuși a declarat că ar trebui înființat un tribunal special care să urmărească și să urmărească acțiunile conducerii Rusiei și să se asigure că aceștia sunt trași la răspundere pentru orice crime comise în Ucraina.

Guterres a declarat că Biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului a documentat deja zeci de cazuri de violență sexuală legată de conflict împotriva bărbaților, femeilor și fetelor.

„Și au fost documentate, de asemenea, încălcări grave ale dreptului internațional umanitar și ale drepturilor omului împotriva prizonierilor de război - și sute de cazuri de dispariții forțate și de arestări arbitrare ale civililor”, a spus el.

„Din nefericire, Declarația Universală a Drepturilor Omului, care ar trebui să fie proiectul nostru comun, este prea ades abuzată și folosită în mod greșit”, a adăugat el.

După Guterres, șeful Agenției ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a avertizat că invazia „fără sens” a Rusiei în Ucraina este un exemplu al modului în care cetățenii obișnuiți ai lumii sunt privați de realizările înregistrate în domeniul drepturilor omului. „Vechiul autoritarism, cu limitările sale brutale asupra libertăților, și cămașa de forță sufocantă a patriarhatului", a enumerat Volker cauzele crizei mondiale de democrație și sursele cele mai des întâlnite ale încălcării drepturilor omului. „Vechile războaie de agresiune distructive dintr-o epocă trecută, cu consecințe la nivel mondial, așa cum am văzut din nou în Europa, cu invazia absurdă a Rusiei în Ucraina," a mai adăugat Voker, care a preluat această funcție în octombrie trecut.

Rusia a negat că a vizat civili în conflict și spune că nu a comis crime de război în Ucraina. De asemenea, a acuzat de mai multe ori Ucraina de comiterea de atrocități.

Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Rîabkov, urmează să se adreseze Consiliului pe 2 martie. Apariția lui Rîabkov la forumul ONU este prima a unui oficial rus de la începutul războiului, la 24 februarie 2022.

Moscova a fost suspendată din consiliu în aprilie, dar i se permite, în continuare, să participe în calitate de observator.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, care își propune să protejeze drepturile omului la nivel mondial, nu are puteri decizionale din punct de vedere juridic. Sesiunile sale pun în discuție problemele și abuzurile în materie de drepturi ale omului, ceea ce deseori declanșează investigații care sunt esențiale pentru a aduna probe care să demonstreze că au loc infracțiuni.

De asemenea, se așteaptă ca în cadrul reuniunii să se discute situația uigurilor și a altor musulmani din China.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că până la două milioane de uiguri, kazahi și membri ai altor grupuri etnice indigene din Xinjiang, majoritatea musulmani, au fost duși în centre de detenție.

China neagă faptul că aceste unități sunt lagăre de internare, dar persoanele care au fugit din provincie spun că membrii acestor grupuri sunt supuși unei „îndoctrinări politice” într-o rețea de campusuri denumite oficial tabere de reeducare.

Un raport al ONU dat publicității în 2022 a stipulat că detenția uigurilor și a altor musulmani de către China ar putea constitui crime împotriva umanității.

XS
SM
MD
LG