Linkuri accesibilitate

Fermierii cer o nouă întrevedere cu Dorin Recean | Numele persoanelor care râvnesc în Consiliul de supraveghere al BNM


Moldova -- Chișinău, Banca Națională a Moldovei, BNM, 10Jun2020
Moldova -- Chișinău, Banca Națională a Moldovei, BNM, 10Jun2020

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Fiul șefului de cabinet al prim-ministrului Dorin Recean, Serghei Diaconu, fost conducător al Poliției Rutiere și ex-viceministru de Interne, a strivit mortal un bărbat cu mașina. Cazul s-a întâmplat duminică seară, 16 iulie, într-o curte din capitală, scriu jurnaliștii de la jurnal.md. Poliția a transmis că tânărul de 19 ani conducea un automobil de marca „Toyota”. Serghei Diaconu a scris pe rețelele sociale că victima se afla în stare de ebrietate. Funcționarul a dat asigurări că în acest caz va fi asigurată transparență maximă.
  • Vloggerul și Tik-Toker-ul Dima White, care filma fete în ipostaze cu tentă sexuală contra bani, a fost reținut pentru 20 de zile. Se întâmplă inclusiv după ce mama unei minore a sesizat oamenii legii precum că imagini cu fiica sa, dezgolită, apar pe rețelele de socializare. Polițiștii spun că în mai multe cazuri, victimele nu cunoșteau că bănuitul urma să publice scenele pe aceste platforme. Bărbatul care-l asista pe tânăr a fost audiat în calitate de complice, transmite agora.md. Anterior, deputatul Lilian Carp a sesizat poliția pe marginea faptelor vloggerului.
  • Șaptesprezece persoane concurează pentru cele patru mandate de membru al Consiliului de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei, care vor deveni vacante în curând. Printre aceștia se numără fosta prim-ministră Natalia Gavrilița, ex-directoarea Serviciului Fiscal de Stat Rozalina Albu și cei patru membri ai Consiliului de supraveghere cărora le expiră mandatul, potrivit zdg.md. CV-urile candidaților au fost publicate pe pagina parlamentului.
  • Jurnaliștii de la TV8 scriu că fermierii s-au plâns că ar fi hărțuiți de creditori, care cer achitarea imediată a datoriilor sau transmiterea în contul acestora a producției recoltate. Agricultorii spun că din cauza prețurilor mici la cereale suportă pierderi enorme. Ei au solicitat o nouă întrevedere cu prim-ministrul Dorin Recean și introducerea unui moratoriu la calcularea penalităților, dobânzilor de întârziere și sancțiunilor ce țin de achitarea datoriilor. Fermierii au mai cerut Consiliul Concurenței să investigheze dacă nu există o înțelegere de cartel în stabilirea prețurilor mici de achiziție a culturilor de primă grupă, față de prețurile din regiune, din motiv că cele locale potrivit lor sunt mici.
  • În contextul trecerii la ecartament european a căii ferate Iași – Chișinău, o linie ferată europeană va fi trasă de la Chișinău spre Odesa. Despre aceasta a comunicat viceprim-ministrul pentru reconstrucția Ucrainei, Oleksandr Kubrakov, făcând referire la studiul Comisiei Europene și Băncii Europene de Investiții, care sugerează acest lucru. Astfel, ecartamentul existent de 1.520 de milimetri va fi completat cu unul de standard european de 1.450 de milimetri. Următorul tronson care poate fi refăcut în standarde europene este Basarabeasca – Giurgiulești, stipulează autorii studiului, potrivit ipn.md.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, una din cele mai populare postări aparține ProTV Chișinău. Jurnaliștii au difuzat un reportaj în care spun că recolta de grâu, deși este îmbelșugată, nu îi prea bucură pe agricultorii din nordul țării. Fermierii sunt nemulțumiți de faptul că prețurile la cereale nu acoperă costurile de producere și astfel vor suferi pierderi mari.
  • Pe instagram, interes din partea internauților a trezit postarea care aparține jurnaliștilor de la Moldova.org. Aceștia au documentat istoria unei tinere care susține că a fost agresată sexual în timpul unui control ginecologic.
XS
SM
MD
LG